Descobreixen un micròfon dins el robot de cuina de Lidl
La Monsieur Cuisine de Lidl (Lidl)

Descobreixen un micròfon dins el robot de cuina de Lidl

El fabricant diu que el micròfon està desactivat, però no l'ha retirat ni n'informa en la descripció del producte

Xevi MiróActualitzat

El robot de cuina de Lidl ha estat trending topic als països on s'ha posat a la venda als últims dies. Però el que no sabien els clients que van aconseguir-ne un abans que s'exhaurissin és que a més de comprar una màquina que tritura i escalfa, també s'emportaven a casa un robot amb sistema operatiu android desactualitzat i un micròfon que funciona però està desactivat.

El descobriment l'han fet dos francesos i l'han publicat en un vídeo a Youtube. El mitjà digital Numerama, un dels més llegits a França, se n'ha fet ressò i ha demanat explicacions a Lidl. La companyia alemanya assegura que la inclusió d'aquest micròfon es va fer pensant que la màquina estigués preparada per rebre ordres de veu, però que aquesta funcionalitat la van descartar i no en van treure el micròfon, possiblement pel cost de la gestió.

La màquina està construïda a la Xina per Silvercrest, una marca especialitzada en petits electrodomèstics propietat de Lidl. Marie Turcan, cap de redacció de Numerama, es va posar en contacte amb Lidl, que al principi van dir que no coneixien l'existència del micro dins la seva màquina.

 

 

"Després de la publicació del nostre article, Lidl ha dit als nostres col·legues que 'no són conscients de la presència d'aquest micròfon'. Encara estem esperant una resposta després de diversos recordatoris els darrers dies"

 

Siphonay i Sinuso són els dos usuaris que van descobrir el micro. Inicialment ells volien instal·lar el videojoc Doom al robot de cuina acabat de comprar. Aquesta és un repte habitual autoimposat per aficionats a la informàtica. Es tracta d'instal·lar aquest vídeojoc a diferents dispositius equipats amb un sistema operatiu Android. La idea és que màquines com caixers automàtics o impressores, que no estan pensades per fer anar videojocs, puguin tenir-lo instal·lat.

Quan els dos usuaris van obrir la Monsieur Cuisine per accedir al tauleta que fa de pantalla tàctil, van descobrir-hi el micròfon. A més, també van veure que la tauleta du instal·lada una versió molt antiga d'Android, el mateix sistema operatiu que porten els telèfons. El funcionament de sistemes operatius obsolets també els fa més vulnerables a virus i programes d'espionatge.

Lidl no informa ni a la descripció del producte ni a les instruccions d'ús de l'existència d'aquest micròfon. En un comunicat enviat a Numerama, Lidl admet que remotament podrien activar aquest micro a través d'una actualització del sistema operatiu i que tot això es podria fer sense que l'usuari se n'adonés, però les penalitzacions a les quals s'enfrontaria serien molt grans.

La Monsieur Cuisine és una alternativa molt econòmica a la Thermomix, un dels robots de cuina més populars del mercat. La màquina de Lidl costa 359 euros i té unes funcionalitats similars a la dissenyada per Vorwerk i que costa 1.259 euros. Les dues màquines escalfen els aliments alhora que els trituren. També tenen balança i uns quants accessoris que permeten pastar o cuinar al vapor. En el moment del seu llançament a les botigues, Lidl en va fer una campanya de comunicació molt exitosa que va fer que s'exhaurissin després de poques hores.

 

 

Aquesta mateixa setmana, l'Agència de Protecció de Dades ha multat a LaLiga Profesional de futbol per no informar correctament de l'ús dels micròfons dels telèfons mòbils que tinguessin instal·lada l'aplicació oficial de la competició. Segons l'AEPD, quan un usuari posava en funcionament l'aplicació -per consultar notícies relacionades amb el futbol- s'activava el micro del telèfon i el geolocalitzador i es podia detectar si aquell usuari estava veient un partit de futbol en un bar amb senyal "pirata". La multa és de 250.000 euros i LaLiga ha dit que la recorrerà.

ARXIVAT A:
TecnologiaGastronomiaProtecció de dades
Anar al contingut