El grafè és un dels materials del futur
El grafè és un dels materials del futur
Barcelona

Desenvolupen un grafè més evolucionat que permetrà grans avanços en la biomedicina

Científics de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya, entre d'altres, desenvolupen un nou grafè que, per exemple, podria ajudar a obtenir aigua de la boira

RedaccióActualitzat

Investigadors catalans, bascos i gallecs han desenvolupat un nou grafè, més evolucionat, porós i molt útil per a filtres i sensors d'última generació.

Aquest nou grafé té una precisió atòmica que li dona unes propietats que permetran noves aplicacions en diversos camps com la biomedicina o el medi ambient. Els resultats de la recerca els publica la revista "Science".

La treball s'ha fet conjuntament entre l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya (ICN2), el centre de recerca CiQUS de la Universitat de Santiago de Compostela i el Centre Internacional de Física de la Universitat de Donostia (DIPC).

César Moreno, professor de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de Catalunya, destaca propietats importants en l'àmbit de la química. I posa un exemple:

"De l'aire podrem separar el nitrogen de l'oxigen. Podrem obtenir oxigen per als hospitals directament de l'aigua. Fins i tot hi ha gent que està plantejant poder aconseguir aigua de la boira. En zones on hi ha molt poca aigua, però sempre hi ha molta humitat en l'ambient, podríem agafar l'aigua de la massa d'aire tot separant-ne el nitrogen i l'oxigen."

 

 

Els seus promotors confien que en el futur aquest material arribi a tenir més utilitats que el silici, principal element ara per a sensors i dispositius. César Moreno explica els avantatges del nou grafè:

"És semiconductor, amb unes característiques electròniques molt semblants al silici, amb l'avantatge que aquest material és flexible, lleuger i molt econòmic. Des del punt de vista de les propietats electròniques, hi ha una diferència substancial. I després hi ha les propietats de membrana que pot tenir, unit a les propietats elèctriques. És la idea que 1 més 1 és més que 2."

El nou material també podria, per exemple, filtrar la urea en malalts de ronyó, dessalinitzar aigua de manera més ràpida i eficient o filtrar tot tipus de contaminants de l'aire.

Notícia relacionada: El grafè, el material del futur

ARXIVAT A:
Ciència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut