Mesura del diàmetre abdominal
El control de pes és vital per prevenir la diabetis

Descobert un dels mecanismes pels quals l'obesitat pot provocar diabetis

Investigadors catalans obren el camí per trobar un mètode per impedir l'aparició de la malaltia

Xavier DuranActualitzat

Se sap que l'obesitat és una de les causes principals de resistència a la insulina, fet que pot acabar provocant l'aparició de diabetis. Ara, investigadors catalans han descobert un dels mecanismes pel qual es produeix aquest efecte. Això pot proporcionar una nova diana on apuntar per prevenir la malaltia.

L'estudi, l'ha coordinat Anna Novials, cap de l'equip Patogènia i Prevenció de la Diabetis de l'IDIBAPS (Institut d'investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), i cap de grup del CIBERDEM (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades). La resta dels autors són Carlos Castaño, Susana Kalko i Marcelina Párrizas. La recerca s'ha publicat a la revista "PNAS".

L'obesitat està sovint relacionada amb malalties metabòliques. Pot provocar resistència a la insulina. En aquest cas, l'organisme no reacciona correctament a l'acció d'aquesta hormona segregada pel pàncrees. A conseqüència d'això, els nivells de glucosa a la sang augmenten i el pàncrees n'ha de segregar més quantitat. Finalment, es pot produir la diabetis tipus 2, una de les malalties metabòliques més comuna arreu del món.

Ratolins obesos

Per comprovar de quina manera l'obesitat produeix aquesta resistència els autors van utilitzar un model de ratolí diabètic, per simular aquesta síndrome metabòlica. Alimentats amb una dieta rica en greixos, els animals es van fer intolerants a la glucosa, que és com un estat prediabètic. També van desenvolupar fetge gras i trastorn en el metabolisme dels lípids.

Per trobar el mecanisme els investigadors van analitzar els microRNAs,  petites molècules que tenen capacitat per regular l'expressió de determinats gens i provoquen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. Van estudiar els microRNAs dels exosomes, unes vesícules que secreten totes les cèl·lules de l'organisme i que es troben a la sang.

Les anàlisis van demostrar que l'obesitat canvia el perfil de microRNAs en els exosomes del plasma en ratolins. I això provoca la intolerància a la insulina.

Prevenció de la malaltia

Però el descobriment més important en aquest treball ha estat que, si s'extreuen exosomes dels ratolins obesos i s'administren a ratolins sans, aquests també desenvolupen intolerància a la glucosa i resistència a la insulina. Els investigadors també van reproduir al laboratori el patró de microRNAs associats a l'obesitat i van veure que, si el transferien a ratolins sans, també els provocava la mateixa síndrome metabòlica.

Aquest estudi ha permès descobrir un mecanisme patològic poc explorat fins ara. També proporciona una nova diana terapèutica per al tractament de la síndrome metabòlica. L'objectiu, com explica Anna Novials, "és aconseguir bloquejar aquestes molècules per tal que no aparegui la malaltia".

Notícia relacionada: Investigadors de la UAB curen amb teràpia gènica la diabetis tipus 2 i l'obesitat en ratolins

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut