La pintura de Vincent van Gogh, "Retrat d'una camperola", amagava al darrere un autoretrat inèdit de l'artista en què se'l …
La pintura de Vincent van Gogh, "Retrat d'una camperola", amagava al darrere un autoretrat inèdit de l'artista en què se'l veu mirant a l'espectador, amb barret i mocador, i l'orella esquerra encara intacta

Descobreixen un autoretrat inèdit de Van Gogh amagat darrere un quadre a Escòcia

L'obra l'ha desvelat la Galeria Nacional d'Escòcia en examinar amb raigs X un altre quadre de l'artista holandès, "Retrat d'una camperola"

La National Galleries of Scotland comptava fins ara amb tres obres de Vincent van Gogh. Després de revisar-ne una, s'han adonat que, en realitat, el museu escocès pot presumir de tenir-ne quatre.

Darrere d'un dels quadres de l'artista, "Retrat d'una camperola", datat l'any 1885, s'ha descobert que s'hi amaga un autoretrat del pintor expressionista que tot apunta que va pintar després.

La descoberta ha tingut lloc quan la Galeria Nacional d'Escòcia es disposava a examinar la peça amb raigs X. Va ser la conservadora Lesley Stevenson la que, totalment en xoc, es va trobar l'artista mirant-la. 

La conservadora Lesley Stevenson observa el 'Retrat d'una camperola' juntament amb una imatge de raigs X de l'autoretrat amagat de Van Gogh
La conservadora Lesley Stevenson observa el "Retrat d'una camperola" juntament amb una imatge de raigs X de l'autoretrat amagat de Van Gogh (Neil Hanna - National Galleries of Scotland)

"Quan ho vam veure per primer cop, estàvem molt emocionats. Una troballa tan gran com aquesta només té lloc una o dues vegades en la vida d'un conservador d'art." Stevenson ho va comunicar ràpidament, per missatge de telèfon, a la comissària del museu, Frances Fowle.

"Vaig rebre el missatge quan em trobava a la cua de la peixateria. Em deia: 'Endevina què he descobert'." La professora Fowle, comissària sènior d'art francès a la Galeria Nacional d'Escòcia, ha descrit el descobriment com "un regal increïble per a Escòcia".

 

L'autoretrat inèdit de Van Gogh es trobava amagat darrere de capes de cola i cartró. Es creu que l'artista l'hauria pintat en un moment clau de la seva carrera, quan va traslladar-se a París.

La pràctica de reutilitzar llenços era habitual per Van Gogh, tot i que aquesta és la primera troballa d'aquest tipus en un museu del Regne Unit. Una mesura per estalviar diners d'un artista que no va conèixer la fama en vida i va viure molts anys subsidiat pel seu germà petit.

Abans d'emmarcar el quadre per tal de participar en una exposició, a principis del segle XX, s'hauria decidit exposar una de les dues cares i enganxar el cartró a l'altra. La pintura amb la cara del pintor, doncs, es va considerar menys "enllestit" que el retrat de la camperola.

Detall del cartró que amaga l'autorretrat de Van Gogh en el revers de 'Retrat d'una camperola'
Detall del cartró que amaga l'autoretrat de Van Gogh en el revers de "Retrat d'una camperola" (Neil Hanna - National Galleries of Scotland)

Els responsables del museu escocès busquen ara la manera de separar les dues obres sense fer malbé cap de les dues, un treball de conservació especialment delicat i complex.

Mentrestant, els visitants podran gaudir de la sorprenent nova adquisició a partir del 30 de juliol, fins al 13 de novembre, a través d'una radiografia. La imatge capturada pels raigs X es col·locarà dins d'una caixa de llum dissenyada expressament per incloure's en el bell mig de l'exposició "A Taste for Impressionism" a la Royal Scottish Academy, a Edimburg.

 

ARXIVAT A:
ArtMuseusEscòcia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut