Troben trams de l'aqüeducte romà del Francolí que portava aigua fins a Tàrraco
Aqüeducte del Francolí que es conserva a l'avinguda Catalunya de Tarragona

Descobreixen trams de l'aqüeducte romà del Francolí que portava aigua fins a Tàrraco

Per primera vegada s'està intentant identificar-ne tot el traçat

Actualitzat

Investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) han descobert en els darrers dies diversos trams de l'aqüeducte romà del Francolí que portava aigua fins a Tàrraco. Volen documentar-ne el recorregut exacte.

L'aqüeducte, d'uns 15 quilòmetres, entre Vallmoll i Tarragona, té trams desapareguts per l'edificació i d'altres que estan ocults sota la vegetació. En diversos punts s'hi troben restes que han resistit 2.000 anys.

Per primera vegada s'està intentant reconeixe'n tot el traçat. Els científics confien poder teni clar tot el recorregut que feia, des de l'entorn de Vallmoll fins a Tarragona, cap a finals d'any.

De moment han començat per la part més emblemàtica, el Pont del Diable, i ja han fet les primeres troballes. Són restes complicades d'identificar al mig de la muntanya, camp a través i en llocs de difícil accés, cobertes de vegetació i de capes de terra que s'han anat acumulant amb el pas dels segles.

Troben trams de l'aqüeducte romà del Francolí que portava aigua fins a Tàrraco
Un tros d'una de les pedreres trobades al costat de l'aqüeducte del Francolí (CCMA/Eloi Tost )

El recorregut s'ha hagut de refer a partir de petites pistes, com retalls a la roca o fragments esmicolats de mur o de la ceràmica que recobria el paviment i que estan escampats pels voltants d'on hi havia la construcció.

Les grans construccions, com el Pont del Diable, s'usaven únicament en casos extrems en què calia superar grans barrancs i no hi havia  alternativa. La part més ben conservada de l'aqüeducte es troba al centre de la ciutat, a on es pot veure la volta que el recobria per protegir l'aigua del sol i de contaminants.

Aqüeducte del Francolí que es conserva a l'avinguda Catalunya de Tarragona (CCMA/Eloi Tost )

Les prospeccions han permès descobrir una pedrera, que se suma a la dotzena que hi ha als voltants del Pont del Diable.

Un tros d'una de les pedreres trobades al costat de l'aqüeducte del Francolí (CCMA/Eloi Tost )

La investigació forma part del projecte de recerca sobre els aqüeductes romans de Tàrraco, que a finals de l'any passat va descobrir que l'aqüeducte del riu Gaià, en realitat, en són dos de connectats.

En aquest vídeo podeu sentir les declarcions dels dos investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica:

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut