L'han trobat cobert amb un gruix de 7 centímetres de pols però en un excel·lent estat de conservació

Descobreixen el vitrall figuratiu més antic de Catalunya sota 7 centímetres de pols

L'han trobat per sorpresa, a la catedral de Girona, ple de pols darrere d'un gran retaule de fusta

Actualitzat

Descobreixen a la catedral de Girona el vitrall amb figures humanes més antic de Catalunya, de fa 800 anys, i que s'hauria conservat de l'antiga catedral romànica.

El finestral amb el vitrall l'han trobat per sorpresa, ple de pols, a la paret al darrere d'un gran retaule de fusta que estaven restaurant. Aquest espai no s'havia tocat des del segle XVI, i l'han trobat cobert amb un gruix de 7 centímetres de pols però en un excel·lent estat de conservació.

Fins ara no s'havia descobert perquè en una banda de la paret, en una capella de la catedral, hi tenia al davant el retaule de fusta que va des del sostre fins a terra. I l'altra banda de paret, que, evidentment a l'època medieval devia donar al carrer, amb la finestra i el vitrall, es va tapiar per ampliar l'edifici. El vitrall va quedar al mig, i, per sort, no el van destruir.

Un vitrall format per deu plafons

Fa 3 metres d'altura i 1,30 d'amplada, i té 10 finestretes diferents amb imatges de sants, de l'anunciació i del naixement. Algunes peces són del segle XIII, i això, si es confirma, les convertiria en els vitralls amb figures humanes, no només amb vidres de colors, més antics del país.

Ara només ho han tret de la paret, amb molta cura, perquè hi ha vidres trencats, i s'haurà de restaurar. L'objectiu és que es pugui exhibir al mateix museu de la catedral. Expliquen que això permetrà veure'n, com en un quadre, tots els detalls de les pintures i la qualitat i brillantor dels vidres, impossibles de distingir quan són en finestres de catedrals a desenes de metres d'altura.

Repensar el museu per exposar el vitrall

Tot i que ja fa dos mesos de la troballa, els experts encara estan estudiant a fons el vitrall medieval. Una vegada es concloguin totes les anàlisis corresponents, el vitrall s'exposarà a la catedral. De tota manera, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha detallat que caldrà fer "un replantejament" del museu per "trobar un lloc adequat" per ensenyar-lo.

De fet, Pardo ha detallat que aquesta obra s'ha d'ensenyar al públic amb un conjunt de condicions per garantir que es veu amb tot el seu potencial però sense danyar-la. Per això ara han d'estudiar quina és la millor ubicació i quines condicions ha de tenir la sala abans de mostrar-lo al públic.

Aquest vitrall se sumarà al patrimoni que s'exposa al museu de la catedral, on ja hi ha el tapís de la creació, una obra del segle XI amb un gran valor patrimonial, ja que és l'única obra de pintura a l'agulla que es conserva d'aquesta època.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut