Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Descobreixen sis alteracions genètiques que augmenten el risc d'addicció al joc

L'estudi de l'IDIBELL i l'Hospital Universitari de Bellvitge aporta una eina nova per ajudar en el diagnòstic, la prevenció i el tractament d'aquestes persones

Xavier DuranActualitzat

Sis canvis en gens que dirigeixen la síntesi de petites proteïnes que regulen l'activitat neuronal provoquen vulnerabilitat a l'addicció al joc, segons un estudi fet per investigadors de centres catalans.

L'estudi l'han liderat l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i s'ha publicat a la revista Scientific Reports.

Concretament, es tracta de gens dels factors neurotròfics, unes petites proteïnes que tenen diverses funcions en el sistema nerviós, entre elles estimular el desenvolupament i incrementar la supervivència de les neurones i promoure la seva regeneració quan es produeixen lesions.

Estudis previs ja apuntaven el seu possible paper en l'addicció al joc d'aposta. Aquesta recerca revela per primera vegada quines són les variacions concretes que fan incrementar el risc.

L'estudi va incloure 166 pacients amb trastorn d'addicció al joc atesos en el Departament de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge I un grup control de 191 persones. I analitzant gens determinats de tots els participants van poder localitzar els sis que es troben implicats en l'addicció.

La doctora Susana Jiménez, cap de grup de l'IDIBELL i coordinadora de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital Universitari de Bellvitge, que ha liderat el projecte, matisa que l'addicció al joc "és molt complexa, afecta grups de persones molt diverses i hi intervenen factors psicològics, socials i biològics diferents". Però també valora l'avenç que significa aquest descobriment:

"Ara, amb aquest estudi tenim una eina més, coneixem millor factors genètics que impliquen una vulnerabilitat més gran i això ens pot ajudar tant en el diagnòstic com el tractament dels i les pacients."

Millorar diagnòstics

Segons estudis previs, els factors neurotròfics també estan implicats en altres trastorns psiquiàtrics com les addiccions a substàncies, que involucren les mateixes regions cerebrals. També comparteixen els mecanismes de transmissió de senyals entre neurones en els processos d'impulsivitat, recompensa o presa de decisions.

Segons la doctora Jiménez, avui encara es discuteix, entre els especialistes, "si les addiccions comportamentals s'han de classificar com a  trastorns del control d'impulsos o bé com a addiccions pròpiament dites".

L'estudi presenta la possibilitat que la predisposició genètica pugui ser el resultat de l'efecte creuat de diverses neurotrofines. Aquesta recerca proporciona proves per seguir estudiant el paper d'aquestes proteïnes en el desenvolupament de diversos retorns psiquiàtrics. Però els autors conclouen que caldran més investigacions per aplicar-ho a millorar diagnòstics, dissenyar estratègies de prevenció i buscar nous tractaments.

Es calcula que, a tot el món, entre el 0,02% i el 2% dels adults patiran addicció al joc en algun moment de la seva vida. En el cas concret d'Europa, les xifres són similars i els càlculs se situen entre el 0,3 i el 3%.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut