La família recorrerà a instàncies superiors per acabar posant a la nena Hazia (iStock)

Descobreixen que la mort sobtada del lactant podria estar relacionada amb un enzim

Un estudi fet a Austràlia apunta que la baixa activitat de la butirilcolinesterasa pot ser un indicador específic per identificar els nadons amb més risc de ser víctimes d'aquesta síndrome, però els metges recorden que no hi ha un únic factor
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut

La baixa activitat d'un enzim que té un important paper en el sistema nerviós podria ser un indicador del risc de mort sobtada en els nadons. L'enzim està lligat al sistema nerviós perifèric, que entre altres funcions regula el múscul cardíac.

El descobriment l'han fet Carmel Harrington, Naz Al Hafid i Karen Ann Waters, de l'Hospital de Nens de Westmead, a Austràlia, i s'ha publicat a eBioMedicine, revista del grup The Lancet. Es dona la circumstància personal que la doctora Harrigton va perdre un fill, fa 29 anys, a causa de la mort sobtada.

Es denomina síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL) a la mort sobtada i inexplicable d'un nadó que no arriba a l'any, mentre dorm. També rep els noms de mort al bressol i síndrome de mort infantil sobtada.

Des del 1992, les taxes de la síndrome de la mort sobtada del lactant han baixat considerablement, gràcies al fet que es va començar a aconsellar als pares ajeure els nadons de costat o de panxa enlaire per reduir-ne la probabilitat. Des d'aleshores, el nombre de morts per aquesta causa ha baixat a la meitat als països desenvolupats. Tot i així, es manté com una de les causes principals de mortalitat durant el primer any de vida.

Es creu que l'SMSL no té una sola causa, sinó que hi influeixen diversos factors, però es considera que un és la vulnerabilitat de l'infant. Però malgrat els grans esforços en recerca, encara no s'han pogut identificar indicadors d'aquesta vulnerabilitat.


Funcions que es duen a terme de manera involuntària, inconscient i automàtica

Harrington i el seu equip van pensar en l'acetilcolina, el principal neurotransmissor del sistema nerviós parasimpàtic (SNP), una divisió del sistema nerviós autònom que actua sobre les funcions bàsiques que es duen a terme de manera involuntària, inconscient i automàtica, com el batec del cor o la respiració.

Les tres autores van analitzar l'activitat de la butirilcolinesterasa, un dels enzims que hidrolitza l'acetilcolina, en 722 mostres de sang. Incloïen els de 67 infants que havien tingut mort sobtada.

La mesura de l'activitat de l'enzim es feia amb mostres preses dos o tres dies després del naixement. I els resultats van mostrar que era més baixa en els infants que havien tingut mort sobtada que en els que havien mort per altres causes o els que havien sobreviscut.

Segons les investigadores, aquest és el primer estudi que identifica una substància mesurable que pot indicar el risc de mort sobtada. Consideren que s'hauria de fer de manera urgent més recerca per determinar si l'activitat de l'enzim es pot utilitzar per avaluar el risc i actuar de forma preventiva.

Tot i així, si es confirmés que pot servir d'indicador encara caldria prestar molta atenció a altres factors de risc, com ara fumar durant l'embaràs.


Important, però un factor més

La doctora Geòrgia Sarquella-Brugada, cap de la unitat d'Arrítmies i Mort Sobtada a l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, ha explicat al 324.cat que la recerca és important, "com totes les que signifiquen un pas més de cara a evitar aquestes morts". Però també ha volgut destacar que es tractaria d'un factor més:

"L'SMSL és multifactorial, i no s'explcia per un sola causa. Hi influeixen des de malalties cardíaques genètiques fins a factors ambientals, com que el nadó dormi en un matalàs massa tou, que es fumi a l'habitació, i altres."

Un altre possible factor és la immaduresa dels sistemes d'alerta, que impedeixen al nadó reaccionar a possibles alteracions en la respiració, per exemple.

Per tot plegat, considera que es tracta d'un altre avenç i que potser serà important en el futur, però que "no tenim encara la pedra filosofal per prevenir o evitar l'SMSL i per això hem d'anar amb compte i prestar atenció a tots els factors".

Entre les recomanacions, la doctora Sarquella destaca, sobretot, fer dormir el nadó panxa enlaire o de costat, no fumar durant l'embaràs --de fet, no fumar mai, encara millor--, no fer-ho a l'habitació on dorm el nadó i no posar-li matalassos tous ni ninos de peluix. També hi pot ajudar que dormi amb xumet, però conclou que "no hi ha cap causa determinant que per si sola ho expliqui i exclogui les altres".

Des de Sant Joan de Deu es fa fundar el 2017 l'Associació per a Pacients i Familiars amb Síndromes Arrítmics relacionats amb la Mort Sobtada (SAMS), amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb aquestes síndromes i les seves famílies.

 

ARXIVAT A:
Salut Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut