Descobreixen pintures gòtiques originals al sostre de l'Ajuntament de Barcelona

La policromia del segle XIV estava amagada sota el repintat de la fusteria del sostre del pati gòtic del consistori que es va fer el 1929

Actualitzat

Les feines de restauració de la fusteria dels sostres del patí gòtic de l'Ajuntament de Barcelona han posat al descobert les pintures originals del segle XIV.

Les pintures estaven amagades sota el repintat que es va fer el 1929 durant les obres de la nova façana de l'ajuntament a la plaça Sant Jaume i que va escapçar el pati medieval. Segons la restauradora Mercè Marquès, es pensava que els sostres s'havien refet en gran part.

"No teníem notícia d'això perquè pensàvem que l'any 1929 s'havien refet la majoria de sostres d'aquí. La gran sorpresa que hem tingut ha estat justament que hi ha la fusteria original de l'època medieval amb la seva policromia gòtica."

Les pintures daten d'entre 1369 i 1373 i estarien relacionades amb la construcció del Saló dels Cent Jurats o Saló de Cent i del Trentenari medieval.

La descoberta ha permès situar algunes de les dependències menys conegudes del consistori medieval. Per exemple, se sabia que la capella del Bon Govern, on va haver-hi el famós retaule de la Mare de Déu dels Consellers, estava al costat del patí de l'edifici i ara, gràcies a les pintures, s'ha pogut situar exactament.

Amb les cales que s'han fet es determinarà l'extensió i la qualitat de les pintures amb la intenció de valorar-ne, segons ha dit la quarta tinent d'alcalde, Janet Sanz, el projecte de restauració.


"Porten més de 700 anys damunt nostre. Ara, òbviament, treballarem per recuperar i posar les al descobert perquè tothom. tota la ciutadania, ho pugui gaudir i conèixer."

 

Els primers sondeigs i l'estudi històric conclou que la descoberta és molt rellevant. Les pintures conserven una molt bona qualitat cromàtica, amb uns colors vius i nítids.

 

"Creiem que s'hi representa l'escut de la ciutat de Barcelona i també l'escut de la casa de Barcelona. Amb aquests colors tan pròpiament medievals: Els vermells, aquests grocs intensos resseguits amb negre."

 

 

Ara s'han de fer més assajos tècnics per valorar la quantitat de pintura recuperada i trobar la tècnica que permeti eliminar aquest repintat sense malmetre la pintura del segle XIV que s'ha descobert.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut