Unes 600.000 persones han deixat el tabac el 2011.
Unes 600.000 persones han deixat el tabac el 2011.
Estats Units

Descobreixen per què fumar treu la gana

Investigadors de la Facultat de Medicina de la universitat nord-americana de Yale han descobert el mecanisme pel qual la nicotina suprimeix la gana, raó per la qual molts fumadors comencen a guanyar pes quan deixen el tabac, segons un estudi publicat a la revista "Science". En concret, han observat que la nicotina estimula un grup de neurones de la regió del cervell anomenada hipotàlem, les quals s'encarreguen de comunicar a l'organisme que ja ha menjat prou. El descobriment podria afavorir el desenvolupament de tractaments que ajudin a baixar de pes, i potser també, a deixar el tabac.

Actualitzat
La nicotina actua sobre uns receptors en la superfície a les neurones que són diferents dels que desencadenen l'ànsia del tabac, cosa que significa que "seria possible suprimir la gana sense activar els centres de recompensa del cervell", afirma en una nota l'autora principal de l'estudi, la doctora Marina Picciotto.

Picciotto explica que molta gent no deixa el tabac per por d'agafar pes. "Malauradament, és cert que fumar evita engreixar-se", escriu. "Ens agradaria ajudar la gent a mantenir el seu pes quan abandoni l'hàbit de fumar i potser també els no fumadors que lluiten contra l'obesitat".

El descobriment es va fer quan l'investigador Yann Mineur estava estudiant un potencial medicament antidepressiu que actua sobre aquests receptors i va veure que els ratolins que el prenien menjaven menys que aquells als quals no se'ls havia subministrat la droga.

Quan van mirar d'esbrinar-ne la causa, els científics van comprovar que un subtipus específic de receptor nicotínic, l'a3beta4, determina quant menja un individu, i que quan la nicotina s'uneix a aquest receptor s'activen les neurones de proopiomelanocortina (POMC), que tallen la gana i augmenten la despesa energètica.

Mineur reconeix, però, que hi ha molts altres factors que influeixen en la necessitat de menjar i altres efectes potencials dels cigarrets sobre l'alimentació, a més del mecanisme descrit. "Però s'ha demostrat que a igual nombre de calories els no fumadors s'engreixen més quilos que els fumadors".

L'estudi obre la possibilitat de desenvolupar nous tractaments a base de nicotina per ajudar les persones a deixar de fumar i controlar l'obesitat i els desordres metabòlics en el futur.
Anar al contingut