Les ruïnes inques de Chachabamba (iStock)

Descobreixen noves restes arqueològiques al Machu Picchu amb l'ajuda de drons i làsers

S'han trobat canals de pedra que devien portar aigua amb finalitat ritual al complex inca de Chachabamba, a l'antiga ruta cap a Machu Picchu

El bosc tropical que cobreix part del Parc Arqueològic Nacional de Machu Picchu, al Perú, fa encara més difícil descobrir les restes que s'hi amaguen.

Un equip d'arqueòlegs polonesos han treballat amb un dron que porta connectat un dispositiu d'escaneig làser conegut com LIDAR i han pogut descobrir noves restes enterrades al complex cerimonial del segle XV conegut com Chachabamba, que demostren com els inques dominaven l'aigua.

Aquesta tecnologia fa desaparèixer els arbres i arbustos de la imatge i permet visualitzar el terreny en zones on és difícil accedir-hi i que estan enterrades entre la vegetació.

Un dels investigadors polonesos amb el dron equipat amb làser (Dominika Sieczkowska)

Així s'han trobat una dotzena d'estructures que la natura s'ha empassat, que serien canalitzacions d'aigua amb un objectiu ritual, segons s'explica a l'article publicat a la revista Journal of Archaeological Science. Són a menys de vuit quilòmetres de la ciutat principal.


Banys rituals

La part central del complex cerimonial de Chachabamba era una gran pedra amb altars tallats, amb una petita plaça amb edificis a banda i banda, i ara s'han descobert una dotzena de petits banys rituals.

L'aigua es canalitzava amb blocs de pedra (Dominika Sieczkowska)

"Vam poder determinar que els canals subministraven aigua no amb finalitats d'utilitat pública, sinó que tenia un significat simbòlic, perquè els canals no podrien subministrar un gran volum d'aigua, no eren profunds i es desbordarien", segons ha explicat Dominika Sieczkowska, del Centre d'Estudis Andins de la Universitat de Varsòvia, que ha dirigit la investigació.

A Chachabamba hi ha un conjunt de banys que envolten un altar de pedra (Dominika Sieczkowska)

L'aigua hi arribava des del riu Urubamba amb una estructura feta de blocs de pedra que corren parcialment sota terra. Després de passar pel centre cerimonial, un sistema de drenatge feia sortir l'aigua.

"Només persones molt privilegiades podien arribar a Machu Picchu, perquè era un lloc molt especial", segons ha explicat Dominika Sieczkowska. S'aturaven de camí, a Chachabamba, "per prendre un bany per estar net i pur per arribar a Machu Picchu".

La tecnologia LIDAR ha permès descobrir estructures enterrades en la natura (Dominika Sieczkowska)

El Parc Arqueològic de Machu Picchu ocupa més de 36.000 hectàrees i inclou una seixantena de jaciments arqueològics, molts dels quals no s'han estudiat per la dificultat d'accés i la vegetació.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut