Es conserven les figures d'almenys tres porcs en una escena narrativa

Descobreixen la pintura rupestre més antiga: un porc pintat fa 45.500 anys a Indonèsia

Els arqueòlegs no descarten trobar pintures més antigues en una zona encara poc explorada que es considera el bressol de l'art

Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

S'ha descobert a Indonèsia la pintura rupestre figurativa més antiga del món. És la representació d'un porc berrugós, una mena de porc senglar, pintat fa 45.500 anys en una cova remota d'una vall de l'illa de Cèlebes.

El professor Adam Brumm és un dels líders de l'equip que ha descobert la pintura, format per arqueòlegs australians de la Universitat Griffith i del centre d'investigació arqueològica indonesi Arkenas. Brumm ha declarat:

"Pel que sabem fins ara, la pintura del porc de Cèlebes que hem trobat a la cova de pedra calcària de Leang Tedongnge és l'obra artística figurativa més antiga del món."

 

Aquesta imatge pren el títol de pintura més antiga a una altra que aquest mateix equip va trobar fa un any en una altra cova de la zona. Representa una escena de cacera amb figures entre animals i humanes que s'ha calculat que té 43.900 anys d'antiguitat. Els arqueòlegs no descarten que en aquesta zona es puguin trobar pintures encara més antigues.

 

El porc verrugós

Aquesta mena de porc senglar, el porc berrugós de Cèlebes, és una espècie endèmica de l'illa, que té una cresta vermella de pels en punxa i unes berrugues facials vora els ulls, característiques dels mascles adults, explica Brumm.

"L'han pintat amb un pigment ocre vermell. El porc sembla que observa una baralla o una interacció social entre dos altres porcs berrugosos."

Segons els elements que encara són visibles, a l'escena hi ha com a mínim tres porcs que participen en una acció, una escena narrativa poc freqüent en l'art rupestre primerenc. Aquests porcs s'han representat durant milers d'anys, segons Brumm, cosa que fa pensar que "no només van ser font d'aliment, sinó també d'expressió artística".

 

 

Pintat fa 45.500 anys

L'antiguitat de la pintura es va poder establir gràcies a un dipòsit de calcita –conegut com a "crispetes de blat de moro"– que es va formar sobre una de les figures, segons un altre cap de l'expedició, el professor Maxime Aubert, de la Universitat Griffith.

"L'art rupestre és molt difícil de datar. Però el de les coves de pedra calcària de vegades es pot datar mitjançant l'anàlisi de sèries d'urani que hi ha als dipòsits de carbonat càlcic, que anomenem 'crispetes de blat de moro' i que es formen de manera natural a la superfície de la paret de la cova utilitzada com a llenç."

La datació per urani va determinar una antiguitat de 45.500 anys; per tant, la pintura sobre la qual es va formar el dipòsit havia de ser almenys igual d'antiga.

Una cova en una vall remota

La cova Leang Tedongnge, on s'ha trobat la pintura, està situada en una vall envoltada de penya-segats. És una vall força aïllada perquè, malgrat que és a un pas d'una de les ciutats més grans d'Indonèsia, Makasar, no hi arriba cap carretera. Hi viu una petita comunitat d'agricultors de l'ètnia bugi que asseguren que cap occidental havia trepitjat la seva vall.

A la cova, de pedra calcària, només s'hi pot accedir durant la temporada seca per una petit corredor inundat durant l'època de pluges. Els habitants de la vall diuen que mai ningú s'havia endinsat a la cova fins que ho van fer els arqueòlegs.

 

Es conserven les figures d'almenys tres porcs en una escena narrativa (EFE/Adam Brumm)


Cèlebes, bressol de l'art rupestre

El desembre del 2017 es va fer la primera investigació a la vall, on la descoberta del "porc de Cèlebes" no ha estat la primera, i els arqueòlegs esperen que no sigui l'última.

En altres coves de la vall s'han descobert altres mostres d'art rupestre. Les més destacades són una pintura semblant d'un poc berrugós, d'una antiguitat calculada en 32.000 anys, i una escena de cacera de fa 43.900 anys que fins ara es considerava la més antiga.

Aquests descobriments demostren la importància mundial de l'illa de Cèlebes, una zona encara poc explorada, segons Aubert, on van sorgir les primeres mostres d'art rupestre.

"Creiem que les investigacions posteriors permetran descobrir art rupestre molt més antic a Cèlebes o en altres illes de Wallacea, que es pot remunta almenys a 65.000 anys i possiblement abans."

Aquestes pintures són la prova de la presència d'humans moderns a les illes oceàniques entre Àsia i Austràlia-Nova Guinea, una zona nomenada Wallacea. Cèlebes és l'illa més gran de Wallacea i es diu que els humans moderns hi van arribar amb naus fa almenys 65.000 anys en el camí cap a Austràlia.

ARXIVAT A:
Art Arqueologia
Anar al contingut