Stalin
Imatge de Stalin gravada al Museu de les Víctimes del Genocidi, a Vílnius, a Lituània (CC Antonio Campoy)

Descobreixen fosses amb milers de víctimes de la Gran Purga de Stalin a Ucraïna

S'han trobat les restes d'entre 5.000 i 8.000 persones repartides en 29 fosses a prop de l'aeroport d'Odessa, quan es feien els preparatius per ampliar-lo

Actualitzat

Les obres d'ampliació de l'aeroport d'Odessa, al sud d'Ucraïna, han permès descobrir 29 fosses que contenen les restes d'entre 5.000 i 8.000 persones.

Des de l'Institut de la Memòria Nacional confirmen que les despulles daten dels anys 30. A finals d'aquesta dècada es va produir, en molts territoris aleshores soviètics i també a l'actual Ucraïna, la Gran Purga, la campanya de repressió dirigida per Ióssif Stalin contra els detractors.

El nombre de víctimes mortals podria augmentar, ja que les tasques de recuperació de cossos encara s'estan realitzant. Segons ha anunciat el cap de l'oficina regional de l'Institut de la Memòria Nacional, Serguei Goutsaliouk, molts dels cossos presenten la marca d'una bala al clatell, mètode d'execució habitual per part del NKVD, la policia secreta soviètica prèvia al KGB.

Els historiadors calculen que durant la Gran Purga centenars de milers d'ucraïnesos van ser assassinats o empresonats en gulags.

Les feines d'identificació de les víctimes seran complicades, ja que els documents de la Gran Purga estan guardats a Moscou. "No ens els donaran pas", diu Goutsaliouk, ateses les tenses relacions entre Rússia i Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut