En l'estudi fet per investigadors de l'IMIM hi han participat el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i la UPF (CCMA)

Descobreixen com detectar que un càncer de pell molt freqüent està a punt de fer metàstasi

La clau és una proteïna reguladora del colesterol, que cau quan les cèl·lules del carcinoma escatós es preparen per migrar i escampar-se

RedaccióActualitzat

Entre un 7% i un 11% de la població té risc de patir un carcinoma escamós, el segon tipus de càncer de pell més freqüent, en algun moment de la seva vida.

Ara, científics de l'IMIM, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, han descobert un identificador per predir si aquest tipus de càncer cutani s'està preparant per fer una metàstasi i escampar-se per altres parts del cos.

L'indicador en qüestió és la proteïna disquerina, reguladora del colesterol, que cau a nivells baixos quan les cèl·lules de carcinoma escatós s'estan preparant per iniciar la migració cap a altres òrgans i provocar la propagació del tumor a altres zones del cos i recuperen els valors originals quan completen el procés.

Quan baixen els nivells de disquerina la cèl·lula cancerosa es prepara per fer metàstasi (IMIM)

Els investigadors han observat que aquestes cèl·lules tumorals canvien el seu metabolisme per poder consumir lípids abans de migrar cap als ganglis limfàtics i escampar-se, com ha explicat la investigadora principal de l'estudi, Inmaculada Hernández-Muñoz:

"És un mecanisme que pot explicar la metàstasi, però no només això, sinó que pot ser un marcador del moment en el qual la cèl·lula tumoral es prepara per migrar i iniciar aquest procés."

El descobriment s'ha fet a partir de mostres d'un centenar de tumors primaris de pacients amb carcinoma escatós. En aquells que van fer metàstasi, van comprovar amb proves in vitro com determinades partícules d'ARN no codificant deixaven d'expressar-se i com baixaven els nivells de disquerina, que és la proteïna que ajuda a estabilitzar-los.

És a dir, que indicaven que les cèl·lules tumorals es preparaven per migrar. L'indicador era present en els pacients amb pitjor pronòstic.


Obre la porta a nous estudis i tractaments

La troballa obre la porta a tractaments inhibidors del metabolisme dels lípids en les cèl·lules tumorals, que deixen de consumir glucosa per sobreviure fent servir l'anomenat colesterol dolent. També a fer més estudis per descobrir "si les persones amb nivells més alts de colesterol LDL tenen més risc de metàstasi", com apunta Hernández-Muñoz.

El treball també va permetre comprovar com el tractament de les cèl·lules afectades amb estatines, que es fan servir per combatre els alts nivells de colesterol dolent, permetia remetre el metabolisme dels lípids i evitava que l'inici del procés de metàstasi. A la vegada, els investigadors van comprovar com aquest mecanisme de canvi en el metabolisme cel·lular també es produeix en altres tipus de tumors.

En l'estudi, que s'ha publicat a la revista Life Science Alliance, hi han participat el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra i ha estat finançat pel Fons de Finançament per a la Salut de l'Institut Carlos III.

Cada any, 74.000 persones són diagnosticades d'alguns tipus de càncer de pell no melanoma a Espanya. En el cas del carcinoma escatós, al voltant del 4% dels tumors provoquen metàstasi i fins ara no hi havia cap eina per avançar-s'hi.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerInvestigadors catalans
Anar al contingut