Descobreixen al Mediterrani l'abocador de deixalles més gran dels fons marins

Investigadors italians troben des de bosses de plàstic fins a mobles, canonades i un cotxe sencer a l'estret de Messina

Xavier DuranActualitzat

L'estret de Messina, que separa l'illa de Sicília i la península italiana, presenta una de les acumulacions de deixalles més importants que s'han trobat fins ara en el fons marí. Martina Pierdomenico i Daniele Casalbore, de l'Institut de Geologia Ambiental i Geoenginyeria de Roma (Consell Nacional de la Recerca), i Francesco Latino Chiocci, de la Universitat de La Sapienza, publiquen el seu estudi a la revista Scientific Reports.

Els investigadors han obtingut les imatges amb un robot d'exploració submarina. I han descobert un paisatge més semblant a qualsevol abocador il·legal terrestre que a un fons marí. Han trobat uns 200 objectes per cada deu metres, en el que és la densitat més elevada registrada mai fins ara en un fons marí profund.

El robot va recórrer 6,4 quilòmetres a una profunditat d'entre 240 i 580 metres. I va trobar una presentació molt variada de deixalles: bosses i ampolles de plàstic, com sol ser usual, però també roba, mobles, joguines, bolquers, canonades, totxos, mànegues, caixes de presa de corrent i persianes.

La troballa més impactant és la d'un cotxe sencer a 510 metres de profunditat. I en un altre punt una mica més profund hi havia quatre petites barques, identificades com a pertanyents a una empresa turística siciliana situada a uns 40 quilòmetres del lloc.

 

Una de les barques trobades (CNR)

 

El plàstic tou, com ara bosses i embolcalls, representa més de la meitat de tots els residus: 52,4%. El segueixen objectes de plàstic dur, que sumen el 26,1%. Per als autors, això concorda amb els hàbits de consum i d'abandonament de deixalles, perquè els plàstics també solen ser els residus més usuals en abocadors terrestres.

Origen terrestre

Tot i les dificultats per determinar-ho, els autors consideren que la majoria de tots aquests residus provenen de terra. Els residus lligats a l'activitat pesquera només signifiquen el 0,9% del total. Els objectes no identificats degut al seu estat sumen el 9,2% del total.

La majoria dels objectes són petits: el 53% fa menys de 10 centímetres. Això es deu sovint a la fragmentació d'objectes més grans. El 41% mesura entre 10 centímetres i mig metre.

Bona part de les deixalles es troben en grans acumulacions de centenars d'objectes. Estan també unides a elements vegetals i minerals. La morfologia del fons explica aquesta distribució, que porta a la formació de petites muntanyes de residus.

 

Un peix nedant entre els residus (CNR)

 

L'acumulació de deixalles es deu tant al trànsit usual des de terra per abocar-ho al mar com a una alta densitat d'urbanització en l'àrea i al fet que el Mediterrani és un mar molt tancat. En tot cas, els autors alerten del gran risc que significa per als ecosistemes marins i demanen més recerques en altres llocs per conèixer la magnitud del problema.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut