La glacera de Bossons, al massís del Montblanc, amb neu
La glacera de Bossons, al massís del Mont Blanc (Pixabay / Simon)

Descobreix un tresor d'un avió estavellat al Mont Blanc fa 50 anys i n'hi donen una part

Un alpinista va trobar una caixa plena de pedres precioses que havien pertanyut a un dels passatgers d'un avió que es va estavellar a una glacera el 1966

Paula Florit Gomila Actualitzat
TEMA:
França

La història arrenca el 24 de gener del 1966 al massís del Mont Blanc, als Alps francesos. Un avió d'Air India, un Boing 707, que feia la ruta Bombai - Nova York amb 177 persones a bord, es va estavellar a la glacera de Bossons, a uns 4.750 metres sobre el nivell del mar. Tots els passatgers i la tripulació van morir.

Entre les restes de l'accident, una maleta petita amb un centenar de pedres precioses. Maragdes, safirs i robins que van quedar engolits per la neu durant prop de cinquanta anys.

Un estiu, el desglaç va deixar el tresor al descobert. Ja som al 2013, quan un alpinista local el va trobar. L'home va portar la troballa a la gendarmeria de Charmonix, el municipi a què pertany el Mont Blanc i, durant aquests 8 anys, ha estat custodiada a la ciutat.

La glacera de Bossons, al massís del Montblanc, en ple desglaç
El tresor el va trobar un alpinista quan el desglaç el va deixar al descobert (Wikimedia Commons / Jonathan M.)


Un tresor de 150.000 euros per a cada part

Se'n van buscar els possibles propietaris, però no van tenir èxit. El desembre del 2020 s'informava que no s'havia trobat cap hereu. "Espero veure el final del túnel i no em penedeixo d'haver estat sincer", va declarar aleshores l'alpinista.

Finalment, el tresor s'ha repartit. Aquest dissabte, el lot de pedres precioses, valorat en uns 300.000 euros, s'ha dividit en dues parts: una se l'ha quedada l'alpinista que les va trobar i l'altra, el municipi de Chamonix.

Així ho estableix l'article 716 del Codi Civil: "Si el tresor es troba en els fons d'un altre, la meitat pertany a qui l'ha descobert, i l'altra meitat al propietari dels fons". En aquest cas, la ciutat.

L'alcalde de la ciutat, Eric Fournier, ha dit estar "molt content que aquest cas hagi tingut èxit, sobretot per al descobridor" i ha volgut "agrair la seva integritat".

Les joies que s'ha quedat l'Ajuntament de Chamonix s'exposaran al Museu del Cristall del municipi, que reobre les portes el 19 de desembre després d'una remodelació completa.

Una zona amb altres accidents aeris

El 3 de novembre del 1950, un altre avió d'Air India, el Malabar Princess, es va estavellar a la mateixa glacera a una altitud de 4.700 metres. Hi van morir 48 persones. Es va rumorejar que hi havia lingots d'or, sense que se'n trobés cap rastre.

Al 1950, un altre avió també es va estavellar a la mateixa glacera
El 1950 un altre avió també es va estavellar a la mateixa glacera (Reuters)

El 1975 un guia de muntanya, Christian Mollier, va descobrir el tren d'aterratge del Malabar Princess durant una cursa de muntanya.

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut