Llimac de mar "Felimare picta", una de les espècies trobades a la platja artificial del Fòrum
Llimac de mar ("Felimare picta"), una de les espècies trobades a la platja artificial del Fòrum

Descobertes 15 espècies tropicals a la costa de Barcelona, als banys del Fòrum

Un estudi ha identificat 514 espècies marines i 15 de tropicals a la platja artificial del Fòrum, un fenomen que s'atribueix a la tropicalització del mar

Actualitzat

Entre la desembocadura del riu Besòs i el port del Fòrum hi ha la platja urbana on s'ha descobert una alta biodiversitat marina. Han trobat 514 espècies marines i 15 són exòtiques. La troballa és sorprenent ja que l'hàbitat és urbà, força contaminat i reduït, però l'afavoreix la comunicació amb el mar obert.

Els investigadors d'aquesta recerca han identificat que els mol·luscos, els peixos, els crustacis i les algues són els grups més abundants entre la vida marina de la zona. Hi ha, però, 15 espècies exòtiques en aquesta platja.

L'estudi és de la Universitat de Barcelona, el Grup d'Estudis Vida Marina, l'Institut de Ciències del mar i la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques.


Les espècies "poden entrar en competència"

D'entre les espècies invasores estudiades, destaquen la llebre de mar (Bursatella leachii), que, segons l'estudi, només apareix a la platja del Fòrum de manera esporàdica. Aquest mol·lusc s'alimenta de diatomees, no competeix amb les espècies macrohervíbores i, per tant, no té un impacte negatiu per a altres espècies.

Ara bé, el poliquet Branchiomma luctuosum és el més abundant i està present gairebé tot l'any. Aquest cuc marí podria "entrar en competència amb espècies filtradores i suspensívores", segons Xavier Salvador (ICM-CSIC).

Un dels animals que han desaparegut d'aquesta platja urbana és la nacra (Pinna nobilis), el mol·lusc bivalve endèmic més gran de la Mediterrània. L'any 2018 en van detectar quatre exemplars vius i algunes petxines buides. Ara, les immersions han comprovat que tots els exemplars són morts, molt probablement a causa de la infecció causada pel protozou Haplosporidium pinnae.

Per què hi ha espècies exòtiques?

La presència d'aquestes espècies s'atribueix a la tropicalització d'algunes àrees mediterrànies. Miquel Pontes, del Grup d'Estudis Vida Marina, creu que es deu a l'augment de la temperatura de l'aigua de ports i marines.

Els hàbitats costers cada vegada compleixen més requisits per "propiciar l'assentament d'espècies d'aigües més càlides", segons Pontes.

Poliquet invasor 'Branchiomma luctuosum', una de les espècies trobades a la platja artificial del Fòrum
Poliquet invasor 'Branchiomma luctuosum', l'espècie exòtica més abundant d'aquesta platja (Manuel Ballesteros/ Universitat de Barcelona)

Què es pot fer per preservar la biodiversitat?

Si es vol preservar els valors ecològics de l'entorn marí, els experts recomanen que seria important impulsar algunes mesures. Indiquen que caldrien neteges periòdiques a la platja urbana, s'hauria de potenciar l'educació ambiental i prohibir llençar brossa a l'aigua.

Els investigadors constaten que el deteriorament de la qualitat d'aigua és preocupant. Determinen que és "un dels factors principals que posa en risc la conservació de les poblacions d'espècies marines al litoral urbà".

«Fins i tot s'han trobat espècies d'algues i invertebrats que viuen a sobre o a sota de plaques metàl·liques, en llaunes buides, o associades a tovalloletes.»

El comportament dels banyistes i visitants a les platges també afecta la biodiversitat i s'hauria de canviar per poder revertir l'impacte humà al mar.

Els investigadors de la UB, el Grup d'Estudis Vida Marina, l'Institut de Ciències del Mar i la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques han dedicat més de 250 hores d'immersió per analitzar exhaustivament el fons marí del Fòrum.

ARXIVAT A:
BiodiversitatEcologiaUniversitat
Anar al contingut