Descoberta una espècie de dinosaure: el titanosaure del desert d'Atacama
Il·lustració feta per Mauricio Álvarez del dinosaure descobert (Efe / Universitat de Xile)

Descoberta una espècie de dinosaure: el titanosaure del desert d'Atacama

Va viure a la regió septentrional d'Atacama, a Xile, al final del cretaci

Laura GalanActualitzat

Té una llargada de més de 6 metres i pertany al grup dels titanosaures, herbívors, quadrúpedes, de cap petit i coll i cua llargs. És la descoberta de l'espècie de dinosaure que va viure al que seria la regió d'Atacama, a Xile, a la part final del cretaci, ara fa entre 80 i 66 milions d'anys.

L'han batejat com "Arackar licanantay", nom que en llengua kunza vol dir "ossos atacanamenys".

Diverses espècies d'aquest grup van arribar a convertir-se en els animals més grans de la Terra, però el que s'ha trobat a Xile seria d'una espècie més petita.

Es tracta d'un subadult que hauria pogut arribar a mesurar 8 metres. Les restes que s'han trobat corresponen a un fèmur, un húmer, l'isqui i elements vertebrals del coll i el dors, cosa que converteix aquest fòssil de titanosaure en un dels més complets trobats mai al marge occidental de Sud-amèrica.

Ossos del dinosaure trobat a Atacama (EFE/Universitat de Xile)


Trobat als anys 90

El fòssil el va trobar als anys 90 el geòleg xilè Carlos Arévalo a 75 quilòmetres al sud de la ciutat de Copiapó.

A partir de l'any 2000 les restes van ser analitzades i es van fer més prospeccions. L'anàlisi va revelar característiques úniques, sobretot en les vèrtebres dorsals, que permeten identificar-lo com una espècie nova.

El cap de l'àrea de Paleontologia del Museu Nacional d'Història Natural, David Rubilar, assegura que es tracta "d'una fita rellevant per al patrimoni paleontològic xilè". "El grup dels titanosaures és molt ampli i divers", afegeix, "amb reiterades troballes en el que avui és l'Argentina i el Brasil. Però és molt menys freqüent trobar-los en aquest costat de la serralada". "Hi ha molt pocs registres", constata.

Es tracta del tercer dinosaure no aviar descrit i reconegut a Xile després de l'"Atacamatitan chilensis" i el "Chilesaurus diegosuarezi".

 

 

La disposició de les extremitats és una altra de les particularitats d'aquest dinosaure.

Segons el director de la Xarxa Paleontològica de la Universitat de Xile, Alexander Vargas, "una característica de molts titanosaures és que les cames estaven en angle obert. El nostre dinosaure no té aquest angle, és força recte en comparació al fèmur d'altres titanosaures".

Detall dels ossos de l'"Arackar licanantay" (Efe / Universitat de Xile)

Els titanosaures van viure en el període cretaci a pràcticament tot el món. Dins d'aquesta família de sauròpodes hi ha alguns rècords de mida, comparat amb qualsevol animal terrestre que hagi viscut en qualsevol moment al planeta.

Un dels més grans de tots és l'Argentinosaurus, que va viure a la Patagònia argentina entre 97 i 93 milions d'anys enrere. La mida estimada d'aquesta espècie és d'uns 33 metres i un pes de 73 tones.

Les restes fòssils de l'"Arackar licanantay" seran exposades al Saló Central del Museu Nacional d'Història Natural perquè els visitants el puguin contemplar, quan passi la pandèmia.

Per la ministra de les Cultures, les Arts i el Patrimoni de Xile, Consuelo Valdés, "tant de bo motivi la curiositat i la motivació per a la investigació en els nens i els joves".

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut