El tercer diamant més gran del món pesa més de 200 grams (Reuters)

Descobert el tercer diamant més gran del món, de 1.098 quirats, en una mina de Botswana

El diamant més gran del món va ser trobat a Sud-àfrica el 1905 i el segon, també a Botswana, el 2015

Juli Rodés AlmerActualitzat

El president de Botswana, Mokgweetsi Masisi, ha presentat aquest dimecres el diamant considerat el tercer més gran del món.

Aquesta pedra preciosa, que encara no té nom, fa 7,3 centímetres de llarg, 5,2 centímetres d'ample i té un gruix de 2,7 centímetres.

Extret de la mina Jwaneng, pesa 1.098 quirats i és només una mica més lleuger que el segon diamant més gran, el Lesedi La Rona, trobat també a Botswana el 2015, que pesa 1.109 quirats.

Encara no s'ha fet pública cap estimació del preu potencial d'aquest diamant, però el Lesedi La Rona va ser venut per 53 milions de dòlars (gairebé 44,5 milions d'euros) el 2017.

Al costat de Masisi ha comparegut Lynette Armstrong, directora gerent en funcions de la companyia Debswana, participada pel gegant sud-africà dels diamants De Beers i l'empresa estatal botswanesa Okavango.

"Aquest és el diamant més gran trobat per Debswana en els seus més de 50 anys d'història", ha explicat.

Botswana és el productor de diamants més gran d'Àfrica, i el 80% dels ingressos obtinguts per les vendes de diamants van a les arques públiques a través d'impostos, dividends i royalties.

 

Trobat a Botswana fa dues setmanes, el diamant encara no té nom (Reuters)


El ministre de Minerals de Botswana, Lefoko Moagi, ha dit que la descoberta no ha pogut arribar en un moment millor, després que la pandèmia ha provocat una caiguda del 29% de la producció de Debswana, i del 30% de les vendes.

La baixada de la producció s'ha traduït en l'extracció de 16,6 milions de quirats menys, mentre que la davallada de les vendes ha causat la pèrdua de 2.100 milions de dòlars (més de 1.760 milions d'euros) durant el 2020.

El diamant més gran del món, anomenat Cullinan i conegut com Estel del sud, pesava 3.106 quirats i va ser trobat a Sud-àfrica l'any 1905.


Un quirat, 0,2 grams

Un quirat és una cinquena part d'un gram, és a dir 0,2 grams (200 mil·lígrams). Així, el diamant descobert ara a Botswana pesa 219,6 grams.

El Cullinan, sensiblement més gran, pesava més de mig quilo: 621,2 grams. 

Anar al contingut