Descobert el paper clau d'una proteïna per al creixement de l'embrió i la fertilitat
Cèl·lules mare embrionàries (© CRG 2018-19)

Descobert el paper clau d'una proteïna per al creixement de l'embrió i la fertilitat

El descobriment d'investigadors catalans pot tenir repercussions per identificar problemes d'infertilitat o de desenvolupament de l'embrió

Xavier DuranActualitzat

Un grup d'investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona ha descobert un nou mecanisme que regula la velocitat a què es divideixen les cèl·lules mare que formen l'embrió. La troballa podria tenir repercussions per identificar problemes d'infertilitat o de desenvolupament de l'embrió. L'estudi es publica a la revista "Science Advances".

Quan un espermatozoide fecunda un òvul comença un complex procés de divisió cel·lular. Les cèl·lules mare de l'embrió donaran lloc a totes les cèl·lules, òrgans i teixits de l'ésser viu i això fa necessari un procés delicat i precís de divisió i especialització. Les cèl·lules han de regular la seva velocitat de divisió i adaptar-se a la disponibilitat de nutrients.

Un equip liderat per Luciano Di Croce, Sergi Aranda i Eduard Sabidó ha identificat un mecanisme molecular que permet comprendre aquests mecanismes de regulació cel·lular. Concretament, han descrit una funció fins ara desconeguda de la proteïna AHCY, que regula l'activació de gens en les cèl·lules mare embrionàries.

Un dels punts destacats és que l'estudi permet conèixer millor la relació entre la disponibilitat de nutrients i el desenvolupament embrionari, com explica Di Croce:

"La presència de nutrients és essencial per al creixement correcte de l'embrió. Gràcies al nostre estudi hem pogut identificar a nivell molecular com s'estableix aquesta relació entre disponibilitat de nutrients i control de la velocitat de divisió de les cèl·lules mare embrionàries."

En humans, la proteïna AHCY en humans té una funció irreemplaçable. Per això, aquest treball podria tenir gran importància en la recerca sobre la infertilitat. A més, podria existir una associació entre AHCY i defectes durant la gestació, una cosa que els autors volen investigar. Això podria proporcionar eines per al diagnòstic molecular de possibles defectes.

El descobriment fins i tot podria proporcionar avenços en el coneixement del càncer. Si les cèl·lules mare embrionàries controlen el seu procés de divisió, les cèl·lules tumorals, en canvi, proliferen de manera descontrolada. Saber la regulació de la velocitat de divisió podria ajudar a comprendre perquè en processos tumorals no es produeixen aquestes limitacions.

De fet, disfuncions en la proteïna AHCY han estat associats a diversos trastorns: malalties vasculars, càncer, nefropatia diabètica, miopatia i retard en el neurodesenvolupament infantil.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut