Desavinences entre JxCat i Esquerra, abans i durant la lluita contra la Covid-19

Les diferències entre els socis de govern s'evidencien en la gestió de la crisi del coronavirus

Txell OrtizActualitzat

L'any començava amb fortes discrepàncies entre Junts per Catalunya i Esquerra. La ruptura en públic s'escenificava al Parlament amb la retirada de l'escó a Quim Torra.

Acusacions de deslleialtat mútues desemboquen en aquest anunci del president:

"Cap govern pot funcionar sense unitat, sense una estratègia comuna i compartida"


Primer, pressupostos i automàticament, eleccions. Una màxima que ara no es pot complir: hi ha nous comptes... Però l'arribada del virus fa saltar el calendari pels aires. Torra diu que la convocatòria electoral no és la prioritat, ni de Junts per Catalunya ni d'Esquerra.

"Ara estem centrats a gestionar aquesta crisi. Ningú entendria que ara hi hagués eleccions"

 

Desavinences entre JxCat i Esquerra, abans i durant la crisi de la Covid-19
 


Condemnats a entendre's per fer front al virus. Però el fet que Esquerra gestioni les principals carteres torna a evidenciar la falta de sintonia.

S'imposen les compareixences telemàtiques i rodes de premsa diàries. Amb equilibris: Primer, Budó, Buch i Vergés, i, després, s'hi afegeix el conseller El Homrani.

Justament, la gestió a les residències fa esclatar la calma tensa. El president del govern admet que les coses no s'han fet prou bé:

"No ha fet bé en informar sobre la situació de les residències amb la claredat en què s'hauria d'haver informat des del primer moment"

 

Desavinences entre JxCat i Esquerra, abans i durant la crisi de la Covid-19

 
Desavinences entre JxCat i Esquerra, abans i durant la crisi de la Covid-19
 


I versions contradictòries sobre qui ha decidit el canvi en la gestió.

Quim Torra: "Jo vaig parlar amb el vicepresident. Li vaig demanar que féssim aquests canvis"

Chakir El Homrani: "Qui ha pres la decisió i qui l'ha impulsat? He estat jo"


En paral·lel, la pressió sobre la consellera Vergés. Primer, l'alcalde d'Igualada. Finalment, Vergés esclata en comissió per les preguntes de Junts per Catalunya.

Josep Riera: "Intento posar-me en el lloc d'un familiar d'un mort per coronavirus en aquesta zona quan ha hagut de sentir que aquell dia no hi havia hagut cap mort"

Alba Vergés: "Diputat, li he de dir que alguna pregunta m'ofèn. No li puc donar unes dades que no són oficials. I això ho he explicat moltes vegades. Ja està bé jugar amb dades de morts! Ja està bé, són persones, home!"

 

Malgrat les desavinences, els dos socis coincideixen en una cosa: retreure-li a Sánchez un desconfinament prematur, centralitzat i per províncies.

ARXIVAT A:
ERCJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut