Madrid

Desarticulada una banda que robava tot terrenys de gamma alta i els venia al Magreb

En una operació conjunta, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat una banda dedicada al robatori de vehicles tot terreny de gamma alta que posteriorment exportaven de manera il·legal, especialment al Magreb. Hi ha 27 detinguts, tots espanyols i marroquins i dinou ja han ingressat a la presó. La banda operava principalment a Catalunya. Els detinguts robaven els cotxes i els traslladaven per carretera fins al port d'Algesires. Una vegada allà, viatjaven fins al Marroc en vaixell o bé els "camuflaven" en contenidors.

Actualitzat

Les forces de seguretat han desarticulat una banda de magrebins i espanyols responsables del robatori de 85 vehicles tot terreny de gamma alta, com BMW o Audis, que després traslladaven principalment al Marroc per vendre'ls. El preu al mercat d'aquests cotxes era d'entre 60.000 i 180.000 euros cada un. 

En l'operació, anomenada "Seitó" i iniciada per l'equip de crim organitzat de la Guàrdia Civil de Galícia, han estat detingudes 27 persones, la majoria d'origen magrebí, encara que també hi ha algun ciutadà espanyol. Els arrestos s'han produït a les províncies de Barcelona, Tarragona, Madrid, Toledo, Pontevedra i Sevilla. Els agents han aconseguit recuperar 75 dels 85 vehicles robats per la banda. L'operació continua oberta, ja que s'han emès sis ordres de detenció per a sis suposats membres de la banda, tot i que aquesta ja es considera desarticulada.

Després de les detencions, s'han dut a terme sis registres domiciliaris a Vic, Manlleu, Canovelles, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Barcelona. També se n'han fet a Toledo, Pontevedra i Madrid.

Dinou dels detinguts ja han ingressat a la presó, acusats de robatori de vehicles, tràfic d'estupefaents, falsetat documental, atemptat, recaptació i associació il·lícita.

Els arrestats tenien gran mobilitat per tot Espanya i operaven principalment a Catalunya. L'organització estava dirigida des de Vic i comptava amb dos grups actius i jerarquitzats. Es movien per Espanya amb vehicles de lloguer, que contractaven amb documentació falsa o sota una altra identitat. Des de finals de l'estiu havia augmentat el ritme de robatoris, fins al punt que la policia no tenia temps de cobrir el tràmit burocràtic per retornar el vehicle robat perquè ja rebia una nova denúncia.

Modus operandi

Els integrants de la banda robaven els vehicles aprofitant distraccions per part dels responsables de concessionaris, on actuaven fent-se passar per clients, o dels propietaris dels cotxes contra qui havien actuat, en alguna ocasió, de manera violenta.

Un cop robat el vehicle, l'aparcaven en grans ciutats per camuflar-lo de la policia i aprofitaven així l'anonimat que atorga l'extens parc automobilístic de les ciutats. Uns dies després, els transportaven a través d'empreses falses amb contenidors o frigorífics per via marítima als països del Magreb, especialment al Marroc. Darrerament, realitzaven gestions per enviar-ne a Hong Kong.

La majoria dels models robats eren encàrrecs específics d'origen, com ho demostra el fet, segons la policia, que robessin consecutivament sis turismes del mateix tipus, molt habitual per ser utilitzat com a taxi al nord del Marroc.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut