Desaparicions d'àmbit criminal: la incertesa permanent

Avui fa un mes que Janet Jumillas, veïna de Viladecans, no dona senyals de vida. El cotxe el van trobar ben aparcat a Cornellà, on ella havia anat a fer unes gestions administratives. Estes situacions provoquen en familiars i amics "una desesperació, viuen en la incertesa permanent", segons la psicòloga Mònica López
Desaparicions d'àmbit criminal: la incertesa permanent

Desaparicions d'àmbit criminal: la incertesa permanent

Avui fa un mes que Janet Jumillas, veïna de Viladecans, no dona senyals de vida. El cotxe el van trobar ben aparcat a Cornellà, on ella havia anat a fer unes gestions administratives. Estes situacions provoquen en familiars i amics "una desesperació, viuen en la incertesa permanent", segons la psicòloga Mònica López
Fàtima Llambrich Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Una dona de 39 anys i amb dos fills de qui es cuidava, envia un wathsapp al seu nebot. Era el 13 de març d'enguany. D'aquesta nota de veu se'n desprèn la intenció d'ella que sí, que tots dos es trobaran al cap de mitja hora per esmorzar. Però no. No hi va anar. La Janet cobra uns 500 o 600 euros mensuals i, per acabar d'arrodonir els ingressos, s'havia tret un curs de massatgista que li permetia fer massatges a domicili i obtenir uns diners extres.

"Ni apareix la cadira de massatge, ni apareix res. És el que hi ha", explica un dels seus germans, el Fernando. Avui fa un mes d'aquell watshapp i la Janet Jumillas no ha donat senyals de vida. No va anar a recollir els nens a l'escola, no va contestar ni els missatges ni les trucades dels familiars, no va deixar cap nota dient que marxava, el seu entorn més proper no compta que se n'hagi anat i hagi deixat als fills. "Vam estar dos dies trucant-la, el telèfon ha donat senyal dos dies i no l'agafava", i això els preocupa.

 

 

Quan detectem que un familiar ha desaparegut, què ens passa? La psicòloga Mònica López, vicepresidenta de la secció Psicologia d'Emergències, del Col·legi de Psicologia de Catalunya, explica que pels familiars i amics, per l'entorn, és "una desesperació. Viuen en la incertesa permanent". Aquesta situació sobrevinguda en què no obtenen resposta els provoca que generin hipòtesis, supòsits sobre què li ha pogut passar.

"El malestar més evident és l'angoixa perquè les famílies es fan moltes preguntes. On és? Què li deu haver passat? Deu estar patint?"

El Fernando, el germà de la víctima que encapçala cada dimecres les concentracions a Viladecans perquè ningú s'oblidi de la Janet, ho verbalitza:

"Ningú ha dit res, ningú ha vist res i això és el que m'estranya. Nosaltres sospitem que ha estat raptada, segrestada o jo què sé"

El cas l'investiga la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra, perquè hi ha indicis que és una desaparició d'àmbit criminal, és a dir, que hi ha sospites que la Janet no ha marxat per voluntat pròpia, sinó que podria haver estat víctima d'homicidi. I si aquest fos el cas, no serà imprescindible trobar-ne el cos perquè s'acabés condemnant l'autor o autors. Està sota secret de sumari. Això comporta que -més enllà d'haver-los fet una explicació genèrica- de moment, no es pugui informar ningú de com evoluciona la investigació. I la psicòloga també alerta que aquesta fase afavoreix els judicis paral·lels com en mitjans de comunicació i que si es fan, es revictimitza els familiars i amics. De fet, en la concentració que hi va haver dimecres, el Fernando es queixava de comentaris que algunes persones a títol personal havien fet en xarxes socials.

El fet de no saber provoca que cadascú faci les seves cabòries: "No sabem res. Tothom és sospitós d'haver-li fet alguna cosa". Fernando deixa molt clar que sa germana mai s'ha mostrat com una persona confiada.

 

 

La psicòloga fa una reflexió sobre les famílies que pateixen vivències com aquesta: "les persones ens relacionem des del principi de la bondat, d'ajudar-nos els uns als altres, perquè això ens dóna confiança, seguretat, ens fa sentir-nos protegits. Quan passa una cosa així, quan hi ha la sospita que una persona ha fet mal al teu familiar i pot ser algú de l'entorn, tot el sistema de creences es trenca". aquest trencament repercuteix en el patiment.

I mentre pateixen i sospiten, el temps passa i això també influeix en les sensacions i en com es troben. La Mònica López adverteix que "el pas del temps ens dóna l'oportunitat d'adaptar-nos i també produeix un desgast". Familiars i amics de la Janet els dimecres -perquè era un dimecres l'últim dia que van tenir notícies d'ella- es concentren davant l'Ajuntament de Viladecans. El primer dia eren molts, dimecres passat ja eren menys.

 

 

El cotxe d'ella el van trobar ben aparcat a Cornellà, on va anar a fer uns tràmits administratius. I el pas del temps provoca "un reforçament del mal estar", alerta la psicòloga. El Fernando és molt gràfic sobre l'esperança que té que estigui viva: "d'un quilo d'arròs, un gra d'esperança", un gra que li serveix per mantenir-se ferm en la lluita.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra

VÍDEOS RELACIONATS