Les autoritats australianes han engegat un dispositiu de recerca, ja que la càpsula radioactiva és molt perillosa (Reuters)

Desapareix una càpsula radioactiva diminuta i provoca una cerca a contrarellotge a Austràlia

La càpsula està feta de plata, fa 6 mil·límetres de diàmetre i conté una substància que pot provocar cremades i derivar en malalties com el càncer

Actualitzat

Austràlia s'ha bolcat en la recerca d'una perillosa càpsula radioactiva. El diminut element, de la mida d'una moneda, ha provocat que s'activi una alerta per radiació en una zona enorme del país, la banda més occidental.

Es creu que la càpsula va caure d'un camió de la companyia minera Rio Tinto, que ja ha demanat disculpes.

L'artefacte formava part d'un mesurador de la densitat del mineral de ferro i el transport fins a la mina de Gudai-Darri s'havia confiat a una empresa especialitzada. Però ja fa un parell de setmanes que no n'hi ha ni rastre.

La tasca de recerca desborda les autoritats: el camió va recórrer un trajecte d'uns 1.400 quilòmetres, des del nord de la petita ciutat de Newman, a la regió de Kimberley, fins a un magatzem situat al nord-est de Perth. Les distàncies, en efecte, són enormes al continent australià.

S'ha de revisar un trajecte d'uns 1.400 quilòmetres, els que va recórrer el camió (Reuters)

Trobar aquesta agulla en un paller no és impossible, segons els experts. Els buscadors estan equipats amb detectors de radiació, segons ha explicat a l'agència Reuters un físic nuclear de la Universitat Nacional d'Austràlia, Andrew Stuchbery:

"És com si tinguéssim un imant. Si la càpsula ha quedat enmig de la carretera, podríem estar de sort. És força radioactiva i, per tant, si ens hi acostem la podrem detectar".

El 25 de gener, quan es va desembalar l'aparell per inspeccionar-lo, es va trobar que s'havia trencat i en faltava una part.

Les autoritats sospiten que l'incident l'haurien causat les vibracions del camió, que van fer afluixar els cargols. La càpsula, com que és tan menuda, s'hauria escolat per alguna escletxa del vehicle.

El govern ha emès material de difusió en què es compara la mida de la càpsula amb una moneda del país (Departament d'Emergències)

L'empresa ha declarat en un comunicat:

"Ens prendrem l'incident molt seriosament. Reconeixem que és molt preocupant i lamentem l'alarma que està causant".

Mantenir-se a més de cinc metres

La càpsula està feta de plata i té uns 6 mil·límetres de diàmetre i 8 de llarg. Conté Cesi-137, que pot emetre una radiació "equivalent a 10 raigs X per hora".

La distància recomanada per a la població és d'uns "cinc metres com a mínim". Tocar-ho pot provocar "cremades per radiació o, més endavant, malalties derivades com el càncer".

Passar-hi per davant tindria "un risc equivalent a fer-se una radiografia desprotegit, però manipular-ho pot ser molt perillós", segons Stuchbery.

El govern australià ha activat equips d'emergència i s'ha creat un operatiu especialitzat. Disposen de mesuradors de radiació portàtils que detecten els nivells a uns 20 metres de distància i es poden fer servir des de vehicles en marxa.

Una crisi de prestigi per a Rio Tinto

L'empresa ha declarat que va prendre les mesures adequades i que tenia tots els certificats pertinents. Ja han inspeccionat la zona propera al magatzem i les carreteres d'accés a la mina de Gudai-Darri. Continuen una investigació paral·lela.

L'incident és un altre maldecap per a Rio Tinto, una gran companyia minera que ja va estar a l'ull de l'huracà el 2020, quan li van retreure que hagués destruït dos refugis sagrats a la regió de Pilbara per fer-hi una mina de ferro.

 

ARXIVAT A:
EmpresaAustràlia
Anar al contingut