Els operaris han tornat a tapar la zona d'on s'han endut el monòlit, per evitar accidents (ACN/Ajuntament Castell-Platja d'Aro)
Els operaris han tornat a tapar la zona d'on s'han endut el monòlit, per evitar accidents (Ajuntament Castell-Platja d'Aro)

Desapareix el misteriós monòlit de Platja d'Aro que es va posar en un parc

Era en un "punt fosc" del parc dels Estanys, al Baix Empordà, fora de l'abast de les càmeres de seguretat

Virgínia Arqué Nueno/AgènciesActualitzat

Algú s'ha endut l'escultura metàl·lica que va aparèixer al març a la platja de sa Conca, a Platja d'Aro, i que l'Ajuntament havia instal·lat  al parc dels Estanys.

L'agent cívic que ha reobert el parc aquest matí ha trobat buit l'espai on hi havia el monòlit. Els presumptes lladres han serrat els cargols que collaven la peça a una base de formigó i se l'han emportat, possiblement a la nit. El parc es tanca cada dia a les sis de la tarda i es reobre a les vuit del matí.

Tot i que la zona té càmeres de seguretat perquè hi ha altres escultures del fons d'art municipal, el monòlit era en un "punt fosc", fora del seu abast.

La Brigada Municipal ha tornat a tapar el forat per evitar accidents.

El monòlit, quan es va instal·lat al Parc dels Estanys
El monòlit, quan es va instal·lat al parc dels Estanys (ACN/Xavier Pi)


Segon atac al mateix monòlit en pocs dies

L'Ajuntament havia traslladat l'escultura al parc dels Estanys després que uns joves la tombessin quan era a la platja de sa Conca.

Pla general de la platja de Sa Conca amb el monòlit d'acer inoxidable al mig que ha aparegut aquest matí el 30 de març de 2021 (Horitzontal)
L'escultura d'acer, de tres metres d'altura, va aparèixer a la platja de sa Conca el 30 de març passat (ACN/Ajuntament Castell-Platja d'Aro / @_photonker_)

Uns veïns ho van veure i van alertar la policia, que va identificar tot el grup i va acordonar la zona.

El consistori va decidir llavors traslladar la peça, que no té propietari conegut, i instal·lar-la a l'espai natural del parc dels Estanys, on ja hi ha altres escultures.

monòlit tombat
Un grup de joves va tombar el monòlit quan era a la platja de sa Conca (ACN/CCMA)

El robatori s'ha produït 48 hores després de l'aparició d'un altre monòlit metàl·lit molt semblant, aquest cop, a l'arbreda de Santes Creus, al municipi d'Aiguamúrcia, a l'Alt Camp. L'Ajuntament del municipi decidirà aquest dimecres què fa amb la peça, que té gairebé tres metres d'altura i una particularitat: una inscripció egípcia en cadascuna de les seves cares que diu "el joc ha començat".

Molts veïns de la comarca van aprofitar diumenge per visitar-lo. Si el conserva, el consistori també ha de decidir si el manté al lloc on va aparèixer o si el canvia d'ubicació, ja que està instal·lat en un paratge protegit. 

De monòlits com aquest n'han aparegut també a Polònia, el Regne Unit, Turquia i al desert de Utah, als Estats Units, on es va trobar el primer, que va desaparèixer poc després amb el mateix misteri amb què havia aparegut.

Ningú ha reivindicat la propietat de cap d'aquests obeliscos ni tampoc se sap amb quin objectiu s'instal·len allà on apareixen. Hi ha teories de tot tipus: des que són obra d'extraterrestres fins a campanyes de màrqueting per al llançament d'algun producte o un homenatge a la pel·lícula  "2001: Una odissea de l'espai" de Stanley Kubrick, una obra mestra del cinema que enguany celebra els 20 anys.

ARXIVAT A:
CatalunyaArt
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut