Agents Rurals i ADF, al Coll de Can Maçana, un dels accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat (ACN/Laura Fíguls)
Agents Rurals i ADF, al Coll de Can Maçana, un dels accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat (ACN/Laura Fíguls)

Desallotgen un centenar de persones que volien fer nit a Montserrat i veure els Perseids

Els Agents Rurals també han precintat barbacoes en diversos municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa per risc d'incendi

Redacció/ACNActualitzat

Els Agents Rurals han desallotjat un centenar de persones que volien dormir al Parc Natural de Montserrat o bé hi havien pujat per observar els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç.

Des d'aquest dissabte, el nivell 3 del Pla Alfa està vigent a 249 municipis de 23 comarques i també a vuit massissos: Montserrat, Montsant, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix.

És per això que patrulles nocturnes dels Agents Rurals han informat els qui havien pujat a Montserrat per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç que, a partir de la mitjanit, els accessos al parc natural quedarien tancats.

També han desallotjat persones que tenien la intenció de dormir a la zona de les Ermites. En total, un centenar de persones.

Accés al monestir de Santa Cecília, a la muntanya de Montserrat (ACN/Laura Fíguls)

Barbacoes precintades en municipis amb risc extrem

Al llarg d'aquest dissabte, els Agents Rurals també han precintat barbacoes en diversos municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, com Abrera, Castellar del Vallès o Olesa de Montserrat.

En aquests municipis, on hi ha restriccions vigents per l'elevat risc d'incendi, no s'hi poden fer barbacoes en zones recreatives.


Cap de setmana de restriccions

Al llarg del cap de setmana, els Agents Rurals, en col·laboració amb les ADF, els Mossos d'Esquadra i altres cossos de seguretat, vigilen que ningú accedeixi als vuit espais naturals que s'han tancat amb l'activació del nivell 3 del pla Alfa per l'elevat risc d'incendi.

Els dispositius se situen als accessos principals dels parcs, com el Coll de Can Maçana en el cas de Montserrat. Als accessos secundaris hi ha cartells i precintes que impedeixen l'accés.

Amb el tancament de l'accés als espais naturals, no es pot transitar pels corriols ni senders dels massissos ni s'hi poden fer activitats. En el cas de Montserrat, però, es mantenen oberts els accessos al monestir, tant per carretera com l'aeri i el cremallera. Els serveis i activitats de la zona de l'abadia també funcionen amb normalitat.

El Coll de Can Maçana, un dels accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, tancat per l'alt risc d'incendi
El coll de Can Maçana, un dels accessos al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, tancat per l'alt risc d'incendi (ACN/Laura Fíguls)

La decisió de tancar l'accés a aquests vuit massissos s'ha fet per evitar que s'incrementi el risc d'incendi, ja molt elevat, i també per garantir la seguretat: en cas d'incendi, és important que no hi hagi persones dins dels espais naturals.

El cap de l'àrea bàsica de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jordi Carrasco, demana "prudència" davant les previsions d'un episodi "molt intens" de calor, amb risc "extrem" d'incendi, tot i que s'espera que sigui "relativament curt".

El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, ja sigui per imprudències, accidents o focs intencionats, segons indiquen els Agents Rurals.

Carrasco ha explicat que, en general, els Agents Rurals troben "molt bona col·laboració" de la ciutadania quan els informen que no poden accedir als espais naturals perquè entenen que són "moments complicats" i "acotats en el temps".

Cap de setmana d'altes temperatures i baixa humitat

El d'aquest cap de setmana és el segon dispositiu més important d'aquest estiu per l'alt risc d'incendi, després del de mitjans de juliol, que va afectar 357 municipis de 27 comarques.

En aquell moment, els Agents Rurals van fer 3.079 actuacions i van posar 102 denúncies per incompliment de les restriccions d'accés al medi natural o per activitats de risc d'incendi als municipis afectats.

En total, aquest estiu s'ha activat quatre vegades el nivell 3 del Pla Alfa, una al juny, dues al juliol i una a l'agost.

Aquests dies, a Catalunya s'estan registrant temperatures molt altes, al voltant dels 40 ºC. El Servei Meteorològic de Catalunya té activat un avís de situació meteorològica de perill per calor. Aquest divendres ha estat el dia més calorós del que portem d'estiu, amb temperatures per sobre dels 42 ºC al Priorat i la Ribera d'Ebre, i s'han registrat sis nous rècords absoluts de temperatura màxima.

Al mateix temps, hi ha activat un avís per situació de perill per intensitat de pluja, amb afectació local en algunes comarques entre dissabte i dilluns. En alguns llocs, els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta, pedra i ratxes fortes de vent.

A més, hi ha humitats molt baixes, que no es recuperen durant la nit, i es preveu l'entrada de vent de ponent. Tot plegat, pot provocar tempestes seques el dissabte i el diumenge.

Anar al contingut