Políkastro, Grècia

Desallotgen un altre camp de refugiats a pocs quilòmetres d'Idomeni

La policia grega buida un camp muntat al voltant d'una gasolinera on hi havia entre mil i dues mil persones que havien marxat d'Idomeni pel seu compte

RedaccióActualitzat

A les cinc de la matinada d'aquest dilluns, autobusos de la policia grega han arribat a l'anomenat Eko Camp i han començat a desallotjar-ne els prop de mil vuit-cents refugiats que hi vivien. Tres setmanes després del desallotjament del camp d'Idomeni. aquest dilluns uns tres-cents policies han segellat l'accés al camp i han començat, primer, per fer fora els activistes i periodistes que hi havia a dins, molts d'ells catalans. Una trentena han estat retinguts temporalment.

Eko Camp es va organitzar de manera espontània al voltant d'una gasolinera de la marca Eko a la localitat de Políkastro.

Els refugiats s'hi van instal·lar perquè no volien que els portessin als camps organitzats per l'exèrcit, que és precisament on els estan portant aquest dilluns. Ho ha explicat al 3/24 Rubén Wagensberg, voluntari català que treballa a la zona. Segons ha explicat Wagensberg, la policia ha tallat les carreteres per facilitar l'operació i impedir que els voluntaris hi intervinguin.

Segons aquest voluntari, les condicions de vida en aquest camp improvisat eren força precàries, però comptaven amb l'ajuda de voluntaris com ell que hi organitzaven tallers per als nens i altres activitats. La policia ha envoltat el camp i a poc a poc ha anat obligant la gent a recollir i a preparar-se per pujar als autocars:

 

Objectiu: controlar els gairebé 60.000 refugiats

El desallotjament de l'Eko Camp és un pas més en la intenció del govern grec per desallotjar tots els campaments improvisats que encara queden al nord de país a prop d'Idomeni. Està previst que aquest dimarts en desallotgin dos més a Evzoni, un d'ells també al costat d'una gasolinera, i en els dies següents la resta, fins a quatre més. Per poder-ho fer han establert nous camps de tendes de campanya, i el govern ha anunciat la creació de dotze camps més al centre del país.

L'objectiu és tenir controlats els més de 57.000 refugiats i immigrants que es calcula que s'han quedat atrapats a Grècia un cop es va tancar la frontera amb Macedònia. Per convèncer-los d'anar als camps oficials el govern grec fa servir l'argument que només des d'allà podran tramitar la documentació per renovar els permisos de residència o cursar les peticions d'asil i les reubicacions.


 

"My Friend", dimarts a les 21.55

Aquest dimarts a la nit TV3 emetrà el documental "My friend", gravat les últimes setmanes, entre altres llocs, en aquest mateix camp desallotjat aquest dilluns. El documental, obra de Carles Prats, Paulí Subirà i David Bou entre altres, mostra el dia a dia d'aquests camps de refugiats i també el paper dels voluntaris que hi han anat a ajudar.

S'emetrà en una "nit temàtica" dedicada a mostrar el drama d'aquests refugiats a Grècia, amb un debat moderat per Xavier Graset que complementarà la informació amb anàlisis de periodistes, voluntaris i especialistes.

Un desallotjament retransmès a Twitter

La policia només ha deixat entrar els mitjans de comunicació oficials grecs, però els voluntaris que eren al camp han fet servir Twitter per divulgar l'operació de desallotjament. També han explicat que a una vintena els han detingut i els han portat a comissaria:

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut