Barcelona

Desactivada l'alerta per neu, vent i pluja després de 3 dies de temporal

Catalunya ha desactivat al migdia l'alerta per neu i vent i ha rebaixat l'avís per pluja a l'estat de prealerta després de tres dies d'un actiu temporal més propi d'hivern que de plena primavera. D'altra banda, ha quedat restablert el servei de subministrament elèctric a Girona, on ahir uns 10.000 abonats de diverses comarques es van quedar a les fosques. La neu va obligar a tallar el trànsit al port de la Bonaigua i també a vies secundàries, a més d'obligar a circular amb cadenes en altres carreteres, mentre que la pluja i el vent van complicar la circulació de trens.

Actualitzat
Segons Protecció Civil, l'alerta del pla de neu Neucat i la de vent del Procicat s'ha desactivat cap a les 12.00 hores del migdia, mentre que s'ha rebaixat l'Inuncat a situació de prealerta. Aquesta decisió té en compte que continuen els desembassaments controlats als pantans de Rialb, Sant Llorenç de Montgai i Lleida-Mitjana.

La Generalitat ha desactivat les alertes atenent a la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ja que les pluges ja estan remetent, l'avís de risc de vent es dóna per finalitzat i les nevades pujaran de cota i es limitaran a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Això no obstant, es poden produir encara crescudes progressives de rius i rieres pels desembassaments programats, encara que no es preveu que hi hagi risc de desbordament ni que els serveis bàsics es vegin afectats.

Fins a 10.000 abonats, sense llum

Josep Ramon Mora ha explicat que fins a 10.000 abonats de les comarques gironines s'han quedat sense llum aquest dimarts pel temporal. Es tracta de les mateixes comarques que ja van rebre les conseqüències de la nevada del mes de març. El director general de Protecció Civil ha aclarit, però, que en aquesta ocasió les incidències han estat causades per la confluència de vent i pluja persistent i no tant per la neu.

La incidència més greu s'ha produït de matinada, quan una línia de mitjana tensió ha caigut a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) i també ha afectat Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Tossa de Mar, Lloret i Blanes (la Selva). La segona incidència, que Endesa no considera una avaria, és la que ha provocat talls intermitents a Portbou, Maçanet de Cabrenys i Llançà (Alt Empordà). També hi ha hagut problemes als municipis de Torroella de Montgrí, Colera, Palafrugell i Figueres.

A mesura que avançava el dia, gairebé tots els abonats han recuperat el subministrament, excepte una desena d'habitatges del nucli de Romanyà, que tindran llum aquesta nit gràcies a la instal·lació de grups electrògens.

Afectacions a les carreteres

La neu i la pluja han complicat la circulació a la xarxa viària catalana. Segons el Servei Català de Trànsit, la neu ha obligat a tallar la C-28 al port de la Bonaigua i també la BV-4031 de Castellar de n'Hug a Toses, així com un tram de la BV-4024 a Guardiola de Berguedà, via on també calen cadenes. A la C-142b al Pla de Beret també és necessari l'ús de cadenes per poder-hi circular i a la C-28 a Alt Àneu.

Normalitzada la circulació de trens

Les fortes ràfegues de vent han obligat a interrompre durant unes quantes hores la circulació de trens entre Girona i Portbou. S'ha habilitat un servei alternatiu d'autobusos fins a la normalització del servei.

Com a conseqüència d'un despreniment de pedres, s'ha hagut de tallar la circulació de trens de Rodalies de la línia 4 entre Terrassa i Manresa. El servei s'ha fet amb autobús. També, com a conseqüència d'un despreniment de pedres a la zona de Sant Vicenç de Castellet, els trens de la línia 7 han circulat amb retards de 20 minuts. Les afectacions a Rodalies, però, s'han resolt cap al migdia d'aquest dimarts.

Gran nevada a la Vall d'Aran

Protecció Civil ha confirmat que es manté el risc de nevada a la Vall d'Aran, que considera un episodi "extraordinari" tenint en compte l'època de l'any. Cap als 2.000 metres, els gruixos de neu s'han situat entre els 40 i els 50 centímetres i en alguns llocs l'acumulació causada pel vent ha arribat a més d'un metre.

Per comarques, la neu podria afectar, de més a menys probabilitat, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Empordà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, Osona, el Pallars Jussà, la Selva i el Vallès Oriental.

Menys pluges, però nevades intenses

El temporal remet, però es mantindrà en algunes comarques fins aquest dimecres. Les pluges quedaran limitades a la part nord-oriental de Catalunya i a la resta del país s'obriran clarianes. A la Costa Brava i a l'Empordà es podria arribar a registres acumulats de precipitacions de fins a 100 litres per metre quadrat.

Pel que fa a la neu, continuarà caient al Pirineu, amb més intensitat a la cara nord, la Vall d'Aran i les zones d'influència, i de manera intermitent a altres indrets. La cota pujarà fins als 1.200 metres.

La Tramuntana tornarà a ser intensa durant el dia, amb cops que podrien arribar als 100 quilòmetres per hora. El mestral a les Terres de l'Ebre tendirà a reforçar-se fins a ser força intens.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut