Mapa de temperaturesjavascript:ventana('/deliverty/ccrtvi/resources/jpg/8/1/1345464035718.jpg')
Barcelona

Desactivada l'alerta per l'onada de calor

Des de divendres passat hem patit els rigors d'una massa d'aire provinent del nord d'Àfrica, que ens ha portat el quart episodi de temperatures extremes d'aquest estiu. Ha estat una setmana de molt suar, mal dormir i rècords trencats.

Alberto AlcántaraActualitzat
Protecció Civil ha desactivat la fase d'alerta del pla Procicat un cop el Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que l'episodi d'onada de calor ha acabat. Tot i això i davant la previsió que aquest divendres encara es registrin temperatures elevades en alguns punts del territori, es manté en fase d'alerta del pla Infocat per alt risc d'incendi.

L'onada de calor s'acomiada després d'una setmana de canícula extrema durant el dia i d'un ambient tropical en molts indrets durant les nits. L'episodi ha durat un total de set dies i ha tingut el seu punt més àlgid el cap de setmana, sobretot dissabte al Pirineu, i també el passat dilluns i dimarts. Alguns dels valors màxims que s'han assolit són els 41 graus d'Artés, al Bages, i d'Organyà, a l'Alt Urgell; els 40,5 a Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà; els 40 de Gurb, a Osona, o els 35 graus a Barcelona ciutat, entre altres.

Des que va començar l'onada de calor s'ha atès 167 persones per patologies que relacionades amb la onada calor, cap d'elles greu. La majoria són casos de persones grans amb patologies de base que les altes temperatures les han aguditzat. Entre dissabte i diumenge hi haurà una notable davallada de les temperatures, que podran caure més de deu graus en alguns indrets.
 
Tot seguit repassem el fets més destacats de l'episodi:

Dissabte, rècord a alta muntanya

Es van assolir temperatures excepcionals a alta muntanya: va ser el dia més calorós, almenys dels últims 15 anys, a totes les estacions situades per sobre dels 1.800 metres d'altitud al Pirineu, tret del Ripollès. Alguns registres van ser els 26,8 graus de Malniu, els 25,5 graus de lac Redon i els 25,9 graus a Sasseuva.

En algunes valls del Pirineu la temperatura màxima també va ser molt elevada: gairebé van superar el rècord a l'estació de Vielha e Mijaran, amb 37,1 graus, una dècima per sota del rècord absolut del 1996.

A la resta del país, la temperatura màxima va ser elevada, però no pas excepcional. Disset observatoris de la xarxa del Servei van assolir o superar els 38 graus. Destaquem les màximes extremes de Vilanova de Meià i Oliana (39,4 graus) o la Pobla de Segur (39,2). Les temperatures van quedar més baixes a la costa, però amb sensació acusada de xafogor.

Diumenge, un altre cop a prop dels 40 graus

L'onada va afluixar una mica diumenge al Pirineu, però no pas a la resta: les temperatures van ser més altes del que és normal a més estacions que no pas dissabte. A 26 comarques es va superar el llindar de situació meteorològica de risc. De nou es van fregar els 40 graus a ponent, per exemple a Tornabous (39,8 graus) o Vilanova de Meià (39,7), però la calor també es va intensificar a la meitat oriental de Catalunya, amb màximes d'entre 34 i 38 graus, com els 37,7 de Banyoles.

La calor també es va notar de valent a les nits. Les temperatures mínimes tropicals, per sobre dels 20 graus, van aparèixer a la major part del centre i sud de Catalunya, i també a zones elevades de la meitat nord. Destaquem els 25,4 graus de Sant Martí de Riucorb, la mínima més alta en 40 anys, o els 25,5 de Riba-roja d'Ebre.

Dilluns, el dia més càlid de l'estiu a la Catalunya central, el litoral i el prelitoral central


La presència de nuvolositat nocturna va afavorir la matinada més càlida de l'estiu, destaquen les temperatures més altes en 10 anys, com els 24 graus d'Ascó i els 21,7 de Blancafort. A banda, destaquem els 24 a Manresa, 25 a Berga i Tàrrega o 27 a Barcelona-Raval. A l'estació de l'AEMET de l'aeroport del Prat, els 27,2 van suposar el rècord absolut des de 1924. Al Parc del Migdia de Girona, es van registra una mínima de 23,9, només tres dècimes més baixa que el rècord de l'agost del 1928.

Els valors mínims elevats van ajudar que les màximes pugessin una mica més, donant alguns pics de calor molt intensa: gran part del país va estar entre els 35 i els 41 graus. La temperatura màxima va ser la més alta de l'estiu a les comarques de la Catalunya central i del litoral i prelitoral central. A 100 estacions de la xarxa del SMC es va superar el llindar de situació meteorològica de risc.

Els registres més alts es van registrar a Artés, al Bages, amb 41 graus, a Castellbisbal (40,8) i Torroja del Priorat (40,5). A Barcelona, es van assolir els 35 graus per primer cop a l'estiu. Es van superar dos rècords absoluts, a Castellnou de Bages (39,3) i al Santuari de Queralt (34,7).

Pel que fa a la xafogor, destaquem dades de les 20.00: Barcelona registrava 29 graus, però el 80% d'humitat n'elevava la sensació als 40 graus. A Girona i a Tarragona, estaven a 29 graus però la humitat del 60% feia que la calor fos equivalent a 37 graus. A Lleida estaven a 37 graus amb una sensació de 40.

Dimarts, el dia més calorós al nord-est


El vent del sud-est va afavorir l'ascens tèrmic a les comarques gironines, on es van assolir les màximes més altes de l'estiu. La calor també va repuntar al Pirineu. Els rècords absoluts van caure en les estacions de la Vall d'en Bas (38,6 graus) i Alfarràs (40 graus). Les màximes més altes van ser la d'Organyà (40,9) i la de Sant Romà d'Abella (40,1). Es va superar el llindar de situació meteorològica de risc a 104 estacions. Aquest nombre no ha parat d'augmentar des de divendres passat. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, no es registraven temperatures tan elevades i durant tantes jornades consecutives des del juliol de 2006 o l'agost de 2003, depenent de la zona.

També cal destacar les temperatures mínimes molt altes: 27,7 graus a Margalef, 26 a Barcelona (Fabra) o 25,7 a Vinebre.

Dimecres, principi de la fi


L'onada va iniciar el seu comiat: només es van assolir els 40 graus a un observatori de la xarxa del SMC (Anglès, 40,2 graus). Els 38 graus de màxima només es van superar a 9 observatoris, entre ells Olot (38,8) o Monells (38,3). A banda, vam patir una altra nit infernal, amb mínimes de 26,3 graus a Barcelona-Raval, 25 a Badalona, 24,8 a Dosrius o 24,4 a l'Aldea.

Dijous, l'onada es resisteix a morir

Ja no hi va haver cap valor per sobre dels 40 graus. La màxima la va marcar Castelldans, amb 38,4 graus. Van quedar a prop Vallirana (38,1) i Olot (38). Només 15 observatoris van superar els 37 graus, però tot i això, la calor i la xafogor encara van ser fortes a gran part de Catalunya. Pel que fa a les mínimes, a més de 100 observatoris, la mínima va ser superior als 20 graus.





 







Anar al contingut