Barcelona

Desacord entre els partits catalans sobre la proposta de llei electoral

Els partits catalans han mostrat opinions diferenciades sobre la proposta de llei electoral catalana que preveu una setmana de votació en els comicis al Parlament amb l'objectiu de frenar l'abstenció i també proposa que la circumscripció sigui la vegueria. CiU creu que és positiu establir mecanismes de participació, però s'han mostrat contraris a la pèrdua de representació d'algunes comarques. El PSC prefereix no valorar el document fins que sigui definitiu i oficial i el PP ha dit que no soluciona l'abstenció.

Actualitzat

El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, ha afirmat que troba “excessiva la proposta d’allargar una setmana les votacions per facilitar anar a votar, però sí que estem a favor d’establir nous mecanismes que afavoreixin la participació”. El dirigent de CiU ha dit que els sembla “un punt de partida interessant, però a la vegada insuficient”, i ha remarcat que la federació aposta per un sistema que assigni com a mínim un diputat per comarca, de manera que la meitat de l’hemicicle sigui escollit per comarques i l’altra meitat, per vegueries.

Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra al Parlament, Joan Ridao, ha dit que “no deixa de ser una proposta feta per un conjunt d’experts designats pels partits que demostra la determinació del govern de tirar endavant la llei electoral en aquesta legislatura”. Els republicans, però, destaquen que “l’última paraula” la té el Parlament i que la proposta "ha de ser treballada” a la cambra catalana.

Dolors Camats, d'Iniciativa per Catalunya, també ha destacat que no es tracta d'una proposta "final, oficial", i ha expressat els seus dubtes que votar durant una setmana serveixi per solucionar el problema de l'abstenció electoral. La dirigent ecosocialista també s'ha referit a la possibilitat d'implantar "el vot electrònic o les urnes mòbils, que es desplacin fins a llocs on hi hagi malalts o persones discapacitades".

El portaveu parlamentari del PP, Francesc Vendrell, ha considerat “sorprenent” la proposta de llei, perquè estableix les vegueries com a circumscripcions tot i que “no existeixen administrativament”, sinó que estan incloses en l’Estatut per a la seva futura creació. Per Vendrell, coses com aquestes només poden “crear més allunyament” de l’electorat cap a la classe política.

Tampoc ha vist clara la divisió per vegueries el president de Ciutadans, Albert Rivera, que l'ha qualificada de "poc seriosa". Rivera, però, veu "positiu" aprovar una llei electoral i s'ha posicionat a favor de les llistes obertes en lloc de bloquejades com proposa l'estudi dels experts.

Per últim, el PSC ha preferit no posicionar-se sobre la proposta apareguda aquest dissabte a la premsa. Un portaveu dels socialistes ha indicat que no faran “cap reacció perquè no opinem sobre coses que no són definitives”.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut