Derrota contundent de Macri: el peronisme s'imposa a les primàries argentines
Victòria contundent del peronista Alberto Fernández sobre l'actual president, Mauricio Macri, a les primàries argentines (Reuters)
Argentina

Derrota contundent de Macri: el peronisme s'imposa a les primàries argentines

El Front de Tots, amb l'expresidenta Cristina Fernández, supera àmpliament l'actual president, Mauricio Macri, que té difícil la reelecció

Juli RodésActualitzat

Victòria contundent del peronisme a les eleccions primàries argentines celebrades aquest diumenge, prèvies a les presidencials que s'han de fer a l'octubre.

Amb gairebé el 90% del vot escrutat, el candidat peronista Alberto Fernández ha superat per més de quinze punts l'actual president, el liberal Mauricio Macri, que amb els resultats de les primàries ho tindrà difícil per revalidar el càrrec.

El peronista Front de Tots ha superat el 47% dels vots, mentre que Mauricio Macri ha obtingut poc més del 32% dels vots.

Fernández, candidat a la presidència, es presenta al costat de Cristina Fernández de Kirchner, presidenta entre el 2007 i el 2015 i actualment senadora, que aspira a ser la pròxima vicepresidenta argentina.

 

El peronista Alberto Fernández, guanyador de les primàries, assegura que ha arribat el moment de "construir una altra història" (Reuters/Agustín Marcarian)

 

Davant d'una multitud de seguidors, Alberto Fernández ha assegurat que els argentins han començat a "construir una altra història" en la qual ja no té lloc la polarització tradicional entre kirchneristes i macristes.

"Estàvem segurs que l'Argentina necessitava acabar amb aquest temps i continuar una altra història. Avui els argentins comencem a construir una altra història."

"No venim a restaurar un règim, venim a crear una nova Argentina que tingui en compte les millors experiències i que acabi amb aquest temps de mentides i doni als argentins un horitzó millor per al futur. En aquesta Argentina tothom hi té lloc."


Fernández ha aparegut a l'escenari acompanyat per Taty Almeida, mare de la Plaza de Mayo, i per Lita Boitano, presidenta de Familiars de Desapareguts i Detinguts per Raons Polítiques.

 

Cristina Fernández ha enviat un missatge gravat en vídeo (Reuters/Agustin Marcarian)

 

Cristina Fernández, absent en l'acte, ha enviat un missatge de vídeo des de la localitat de Río Gallegos, on havia votat, 2.500 quilòmetres al sud de Buenos Aires, en què també ha assegurat que treballaran per "un retrobament de tots els argentins".

"Ens fa contents, alegres i optimistes que molts argentins comprenguin que les coses han de canviar a la República Argentina, perquè així com estem no estem bé, no estem vivint bé, no estem tranquils."

 

L'actual president argentí, Mauricio Macri, diu que cal "revertir la situació" (Reuters/Luisa González)


L'actual president argentí, Mauricio Macri, ha comparegut davant dels seus seguidors visiblement afectat pels resultats i ha declarat que "a partir de demà cal treballar per revertir la situació".

"Em fa mal a l'ànima que hi hagi hagut tants argentins que creguin que hi ha una alternativa tornant al passat. Jo crec que no n'hi ha."


Des de l'entorn de Macri, d'altra banda, s'ha recordat que fa quatre anys també va perdre les primàries -aleshores contra el kirchnerista Daniel Scioli- i fins i tot la primera volta de les presidencials, però que es va convertir en president guanyant la segona volta.


Una gran enquesta

Les eleccions primàries argentines es fan per filtrar els candidats que es podran presentar a les eleccions presidencials. Només poden fer-ho aquells que superen l'1,5% dels vots. A banda de Fernández i Macri s'hi podran presentar quatre candidats més.

D'alguna manera són com una gran enquesta sobre la intenció de vot, per bé que no necessàriament -com en el cas de Macri fa quatre anys- indiquen el guanyador.

 

Alberto Fernández, candidat peronista a les presidencials argentines (Reuters/Agustin Marcarian)

 

La primera volta de les presidencials argentines s'ha de fer el 27 d'octubre. Per evitar haver d'anar a la segona volta, que es faria el 24 de novembre, el guanyador ha d'obtenir almenys el 45% dels vots, o més del 40% amb 10 punts de diferència sobre el segon candidat més votat.

Així, si es repetissin els resultats d'aquestes primàries, Alberto Fernández i Cristina Fernández es convertirien automàticament en els pròxims president i vicepresidenta.

Els sondejos més recents ja pronosticaven la victòria del peronisme a les primàries, però no per tanta diferència sobre Macri.


Els mercats prefereixen Macri

L'actual president podria rebre un important càstig per part dels votants a causa de la crisi econòmica que viu l'Argentina, que Macri mira de reconduir amb mesures d'austeritat negociades amb el Fons Monetari Internacional.

 

L'actual president de l'Argentina, el liberal Mauricio Macri (Reuters/Luisa González)

 

Una tercera part dels argentins viuen en situació de pobresa, l'atur és del 10,1%, un nivell que no es registrava des del 2006, i la inflació podria arribar al 40% a finals d'any, segons els analistes.

Caldrà veure la reacció dels mercats als resultats de les primàries, perquè els inversors veuen Fernández com una opció de més risc que Macri.

Anar al contingut