Martorellas

Derbi posa punt final a 90 anys d'història amb el tancament a la factoria de Martorelles

Un model Senda DRD de 50 centímetres cúbics ha estat l'última moto que a les 11 del matí ha sortit de la cadena de muntatge de la fàbrica Derbi de Martorelles. Una hora després, la planta ha tancat definitivament.

RedaccióActualitzat
A les 11.00 d'avui ha acabat el muntatge de l'última moto de la marca Derbi fabricada a la factoria de Martorelles, que avui tanca definitivament les portes i posa fi a 90 anys d'història.

Amb la fabricació de l'última moto, una Derbi Senda DRD de 50 centímetres cúbics, la direcció de Derbi ha decidit donar per acabat l'últim dia de treball de la plantilla enmig d'un clima de commoció, nostàlgia i desolació.

Amb el tancament de la planta comença el desmantellament d'una de les marques històriques del sector de les dues rodes a Espanya que més èxits industrials i esportius ha aconseguit al llarg del segle XX.

Els treballadors de Derbi han sortit de l'empresa emocionats, molts d'ells entre llàgrimes, cap a les 12 del migdia.

A partir d'ara, una vintena d'empleats es quedarà per desmantellar les instal·lacions d'aquesta històrica marca motociclista.

El president del comitè d'empresa, Diego Moriña, ha explicat que la fabricació de l'última moto "ha estat un moment molt emotiu, on s'han amuntegat les llàgrimes i els comiats entre companys" i ha subratllat: "Dur, ha estat dur".

Moriña ha lamentat que les lleis continuïn "sense protegir el patrimoni industrial de Catalunya i que permetin deslocalitzar una empresa històrica, amb tecnologia catalana que deixarà sense feina centenars de famílies".

Derbi ha estat una fàbrica històrica, amb 90 anys d'història, referent mundial del motociclisme els anys 70 i 80 amb nombrosos títols mundials.

També va ser un referent tecnològic en els vuitanta amb la fabricació de la mítica Derbi Variant.

La propietària de Derbi des de l'any 2001, la italiana Piaggio, enterra definitivament la planta barcelonina i trasllada la producció a Venècia.

Després de 2 anys de lluita de la plantilla per evitar el tancament i després per buscar una alternativa industrial, que no va tenir èxit per les elevades pretensions econòmiques de Piaggio, la plantilla de la fàbrica Derbi de Martorelles ja no tornarà a la factoria.

Els orígens de Derbi es remunten a l'any 1922 quan Simeón Rabasa va obrir un petit taller de bicicletes que més tard va donar lloc a la mítica marca Derbi.
Anar al contingut