Deportats de nit als anys 70: Nova Zelanda demana perdó als migrants del Pacífic

La primera ministra Jacinda Andern es disculpa amb les famílies procedents de les illes del Pacífic que van patir violència policial

Actualitzat

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha presentat disculpes en nom del seu govern i com a representant de la corona per les batudes policials antiimmigratòries dels anys 70 contra persones provinents de les illes del Pacífic.

Després de la Segona Guerra Mundial, el país necessitava molta mà d'obra. Nova Zelanda va rebre milers de famílies de Samoa, Tonga i les illes Fiji.

A principis dels anys 70, però, va arribar la crisi econòmica. L'atur va augmentar i el govern va començar a deportar els immigrants a qui havia vençut el visat

La policia entrava de matinada a les cases per detenir-los, en una operació que es va conèixer com "Dawn raids". La immensa majoria de persones amb el visat caducat eren del Regne Unit, Austràlia i Sud-àfrica, però al voltant del 90% dels expulsats eren originaris de les illes del Pacífic. 

Aquesta política antiimmigratòria va durar fins a principis dels anys 80. En aquell moment l'operació ja va provocar nombroses protestes de defensors dels drets humans i va ser qualificada de racista.

Ardern ha presentat disculpes en nom del seu govern i com a representant de la corona
Ardern ha presentat disculpes en nom del seu govern i com a representant de la corona

Ritu de Samoa

Ardern ha demanat disculpes aquest diumenge en una cerimònia que ha inclòs el ritu del perdó de l'illa de Samoa, anomenat Ifoga:

"El nostre govern transmet a les futures generacions d'Aotearoa que les accions passades de la Corona van ser errònies i que el tractament als vostres avantpassats va ser erroni. Us transmetem les nostres més profundes i sinceres disculpes."

Ministres i membres del Parlament han estès una estora sobre la primera ministra, que després ha estat retirada per membres de les comunitats del Pacífic.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut