Denúncies a la Fiscalia contra les residències: avis desnodrits i falta d'informació

La Fiscalia investiga penalment 32 residències de gent gran a Catalunya per la gestió davant la Covid-19, però té desenes de casos més sobre la taula

Berta SolanasActualitzat

A tot l'estat, la Fiscalia té obertes una vuitantena d'investigacions penals per la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia, 32 a Catalunya. Les seves famílies reclamen responsabilitats i s'han organitzat per denunciar-ho a la justícia.

Cada setmana, la fiscalia actualitza les dades de les diligències d'investigació que té en curs, tant les preliminars com aquelles en què detecten indicis de criminalitats, les que en diuen "penals". A Catalunya no han variat respecte a la setmana passada i continuen sent 32.

"Estaven desnodrits"

 

 

El pare de Ramiro Berrocal va morir a la residència, Ca n'Amell de Premià de Mar, on famílies han denunciat que els avis estaven desnodrits i deshidratats:

"Anem veient que tot és una gran mentida, i amb el temps ens hem anat assabentant de les veritables barbaritats que han passat en aquesta residència que han sigut un veritable genocidi. No només no estava controlat el virus, sinó que els residents que hi havia estaven desnodrits."


A Ca n'Amell es van contagiar el 90 per cent dels residents i hi va haver 80 morts en un centre amb 216 places. Ca n'Amell era gestionada per DomusVi fins que va ser intervinguda per la Generalitat, i és un dels centres que investiga la fiscalia.

 

 

 

Els familiars també estudien vies civils i penals, com explica Ramiro Berrocal:

"Lluitarem per les dues vies, és una lluita de David contra Goliat. Lluitarem per totes les vies possibles perquè això no torni a passar mai més."  

 


"No hi havia cap registre del seu estat"

Els familiars de la residència Matacàs, de Sant Adrià de Besòs, han optat per demanar a la Fiscalia, via Defensora del Pacient, que investigui els seus casos per entendre què va passar al centre.

 

 

Natàlia Casal, filla d'un resident mort en aquest centre, denuncia la falta de recursos:

"Si s'hagués fet un bon cribatge, si s'haguessin fet test, si s'hagués aïllat a la gent, segurament haurien tingut algun contagi, però no haurien mort 90 persones."


A la Fiscalia, relaten el que van viure: falta d'informació clara, no derivacions als hospitals i una atenció mèdica que es descontrola amb l'entrada del virus, com denuncia Casal:

"En el registre diari del meu pare, des del 10 de març fins al 2 d'abril, no hi ha cap registre del seu estat, quan era una cosa que es registrava gairebé cada dia, jo crec que no tenien recursos humans per atendre a tothom"

 

 

Les direccions dels centres es van sentir soles

Amb tot, el gruix més important de denúncies que ha arribat a la fiscalia són les 30 que ha presentat la Coordinadora 5+1. Representen els familiars de residències públiques com la Ramon Berenguer, de Santa Coloma de Gramenet, i de privades amb places públiques.

 

L'associació de directors de centres residencials també ha fet arribar a la Fiscalia la seva versió del que va passar aquells dies. Consideren que se'ls va deixar sols i el president de l'ASCAD, Andrés Rueda, demana que no torni a passar:

"Perquè volem que faci la seva feina, però no volem que es quedi en el caporal de la companyia, volem que arribi a capità general o que no arribi enlloc, perquè tot ha sigut aquesta pandèmia i tots hem patit".

 

 

 

Acusació d'homicidi imprudent

Precisament, en el cas de la residència Sant Josep, de Lleida, de gestió directa de la Generalitat, la querella d'un grup de familiars després per la mort de 36 dels 93 residents, segons els denunciants, s'adreça, inicialment, contra la directora del centre. Segons el Departament de Salut, són 24 les persones que han mort en aquesta residència.

 

 

L'advocat de les famílies, Xavier Prats, enumera diverses mancances que el porten a acusar-la d'homicidi imprudent:

"Un homicidi per imprudència greu perquè no ha fet cap protocol ni ha seguit cap protocol. També hi ha un delicte d'omissió del deure de socors, perquè tenim constància que, el mes de febrer, el metge titular ja no estava en aquesta residència, i en el moment dels fets, únicament hi havia un metge 6 hores a la setmana"


La querella afegeix un delicte contra els drets dels treballadors per falta de mesures de protecció i un altre contra la integritat moral per la falta de contacte i informació. L'advocat, a més, és molt crític amb la gestió d'aquesta residència de la Generalitat de gestió directa:

"Al final de la pandèmia es va traslladar gent a residències de Balaguer i fins i tot al DomusVi Jaume per intentar, segons la meva opinió, diluir el nombre de víctimes total"

 


"Ens van trucar quan ja li havien donat morfina"

Ángel Juárez és portaveu de la plataforma Afectats pel coronavirus, on bufets d'advocats ja assessoren en la presentació de noves demandes o denúncies.

 

 

La seva mare, que vivia a la residència Parc del Clot, va morir a l'hospital.

"Que no en surtin impunes, això no pot ser. Aquí hi ha hagut molts morts, algú que podria haver comprat tests o que podria haver bloquejat immediatament els geriàtrics que no ho hagi fet, havent-hi conseqüències de morts i en pot sortir airós com si no hagués passat res. Això no és així, jo vull que es faci justícia."

Ell, ja ho ha fet, contra la Generalitat. Per poder fer la demanda penal, ha de fer una reclamació econòmica, que en aquest cas és de 150.000 euros:

"Jo no busco la part econòmica per res, jo estic intentant donar-li dignitat a la mort de la meva mare. Se n'ha anat d'una forma, en silenci total, hem fallat la societat, hem fallat molt amb la nostra gent gran, els hem deixat que se'ns vagin absolutament sols."

 


La mare de l'Ángel, de 95 anys, va acabar morint a l'hospital de l'Esperança:

"En dos o tres dies, ens truquen que ja la tenien adormida perquè no patís, amb morfina i tal. Se'ns truca quan ja és a pal·liatius i quan ja li han posat la bomba de morfina, ja és a pal·liatius i fins que es mori, quan quinze dies abans estava recitant poemes de memòria."

 

En tots els casos dipositen en la justícia un desig, una esperança, després de l'oblit en què han estat les residències de gent gran, com resumeix Natàlia Casal:

"M'agradaria pensar que això serveix per espavilar i que la gent que encara és allà, estigui bé i que no torni a passar. i, en segon lloc. visibilitzar el greu estat de les residències."

 

Hi havia ordre de no traslladar avis amb Covid als hospitals?

La Fiscalia de Sabadell, on es porten 4 investigacions, està interessada a saber si hi va haver ordres per no desviar els avis infectats als hospitals. Ho ha explicat Neus Pujal, fiscal en cap de Sabadell:

"Si hi havien ordres de moment encara no ho tenim documentat, podem tenir impressions o sospites però no ho tenim documentat encara que hi hagués una ordre digués que no es derivessin els malalts de Covid de les residències als hospitals."

La Fiscalia de Sabadell investiga la residència pública de Sant Llorenç Savall, la residència CIM Bellaterra, la Santa Rita de Sabadell i la Palau de Palau-solità i Plegamans. Cada cas és diferent. Se les investiga per homicidi imprudent, lesions o falsedat documental, però encara s'està en una fase preliminar i no s'ha pogut prendre declaració a ningú.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut