12 persones han estat detingudes per violència masclista la nit de Cap d'Any (ACN)
12 persones han estat detingudes per violència masclista la nit de Cap d'Any (ACN)

Es dobla el nombre de detencions per violència masclista la nit de Cap d'Any

Els experts fa mesos que adverteixen que la pandèmia de la Covid-19 està aguditzant les violències masclistes en l'àmbit domiciliari

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut 12 persones per violència masclista durant aquesta nit de divendres. Una d'aquestes, ha estat per abusos sexuals i amenaces.

El conseller Miquel Samper ha atribuït aquesta xifra, que dobla el registre de l'any passat, a la situació de confinament i tancament domiciliari per la Covid-19. "Demano a totes les dones que es trobin en situació de maltractament que no s'aturin ni un segon per denunciar-ho" ha dit el titular d'Interior.

 

L'altra pandèmia

Recomanació que es quedin a casa, tocs de queda, confinaments... Una situació que aboca moltes dones maltractades a quedar-se tancades amb el seu agressor.

La nit de Cap d'Any, enguany, ho ha estat especialment. Que hi hagi hagut el doble de detencions per violència masclista aquesta nit, respecte a la del 2019, és només la punta de l'iceberg.

Però malgrat que les denúncies hagin augmentat, les dones que no s'atreveixen a denunciar són moltes. I els nens són les altres víctimes, que poden rebre violència física i/o psicològica, agreujada en època de vacances i amb la situació d'aïllament que comporta la pandèmia.

Un aïllament que, evidentment, es pot trencar si es fa per presentar la denúncia corresponent a la comissaria.

Almenys 44 dones han estat assassinades per raó de gènere a l'estat espanyol durant l'any 2020.

 

Unes bombolles "molt perilloses"

Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violències masclistes, ha recordat que les Nacions Unides i l'ONU adverteixen del creixement exponencial dels casos com una de les principals conseqüències de la pandèmia.

En els dies de vacances i les festes nadalenques normalment hi ha un repunt de violències masclistes.

"Hi ha més convivència, més tensió i es perd l'entorn de suport a la dona".

Les altres víctimes directes de les violències masclistes són els fills i filles que conviuen amb l'agressor.

"Quan a la teva bombolla de convivència hi ha un agressor, es genera una situació de terror cap a les dones i els nens. Unes bombolles molt perilloses perquè no hi ha la permeabilitat de l'entorn."

 

Alfageme apunta el masclisme com una de "les grans pandèmies dels nostres temps, de les més estructurals". La pandèmia per la Covid-19 no ha fet més que agreujar-la.

L'experta en violències adverteix els governs i cossos policials que han de ser més proactius en la detecció de les situacions de maltractament durant la pandèmia, a través de les eines virtuals i digitals.

 

ARXIVAT A:
Masclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut