Una mostra de donació d'esperma (iStock)

Denuncien un donant de semen que hauria tingut més de 500 fills biològics a tot el món

Ha passat als Països Baixos, en un cas que ja es va denunciar el 2017, quan es calculava que en tenia 100, però l'home ha continuat donant semen a centenars de famílies

RedaccióActualitzat

Una mare dels Països Baixos ha denunciat al jutjat el donant del semen amb el qual va tenir el seu fill el 2018 amb l'objectiu que no pugui donar-ne més, perquè es calcula que ja té 500 fills biològics.

La demanda també reclama que es destrueixi el semen seu que hi ha en clíniques de fertilitat del país, i només es conservi el que està compromès per a parelles que volen germans.

La demanda de la dona té el suport de la fundació Donorkind, dedicada a defensar els interessos de les persones nascudes per inseminació artificial.

Aquesta fundació afirma que s'ha posat la demanda perquè l'home, Jonathan M. de 41 anys, s'ha negat a deixar de donar esperma:

"Es demana que se li prohibeixin noves donacions, que se li exigeixi que no contacti amb nous futurs pares i que escrigui a les clíniques per demanar que es destrueixi el seu esperma."


"L'impuls reproductiu" de Jonathan M.

Eva, la mare que ha posat la demanda, diu que ha parlat amb ell i que s'ha negat a aturar les donacions:

"Si hagués sabut que ja havia tingut més de 100 fills, mai l'hauria escollit, quan penso en les conseqüències que això podria tenir per al meu fill, em quedo amb mal cos i m'entra la incertesa: quans fills més hi deu haver?"

Mark de Hek, advocat de Donorkind que ha gestionat la demanda, acusa el donant d'haver posat "el seu impuls reproductiu" al davant del "benestar mental i la salut" dels nens.


Cas conegut des del 2017

El cas d'aquest home ja es va fer públic fa 6 anys, el 2017, quan es calculava que ja havia tingut més de 100 fills en una desena de clíniques de fertilitat dels Països Baixos.

El límit legal a aquell país és de 25 fills en 12 famílies diferents per donant, però les clíniques no comparteixen les bases de dades, i l'home ho va tenir fàcil per vulnerar la llei.

Llavors va ser una associació de ginecòlegs la que va denunciar el cas, i el van posar a una llista negra, però l'home va continuar donant, al seu país i també a països com Espanya, Dinamarca o Ucraïna.

Jonathan M. estava citat aquest dilluns a un jutjat de la Haia per declarar, però la vista s'ha ajornat perquè l'home era fora del país.

Evitar incestos, endogàmia i problemes psicològics

Segons Donorkind, l'home ha mentit sistemàticament als pares als quals ha donat semen sobre el nombre de fills que ha ajudat a engendrar, i ho fa presencialment i per internet.

La limitació a 25 fills biològics es fa per evitar possibles incestos involuntaris i endogàmia genètica i també potencials problemes psicològics per a les persones que neixen per inseminació artificial.

Els Països Baixos han viscut els últims anys escàndols similars encara més greus, d'almenys deu metges que van utilitzar el seu propi semen per inseminar desenes de les seves pacients.

Recupera el reportatge de "30 minuts" sobre aquesta problemàtica titulat "Contra l'anonimat dels donants: "Vull saber d'on venen els meus gens":

 

 

ARXIVAT A:
Països Baixos
Anar al contingut