Mariné Jorba a missa, durant la primera comunió d'una nena
José Mariné Jorba va gestionar la parròquia de Sant Fèlix Africà de Barcelona durant 30 anys

Denuncien que un capellà de Barcelona tenia un pis on ell i altres religiosos abusaven de menors

Segons ha avançat el diari El País, José Mariné Jorba, rector a Sant Fèlix Africà durant 30 anys, tenia un pis a l'actual barri de la Vila Olímpica on portava escolanets i nenes de la parròquia per agredir-los sexualment

RedaccióActualitzat

Nou presumpte cas de pederàstia dins de l'Església a Barcelona. Segons ha avançat El País, José Mariné Jorba, un capellà de la parròquia de Sant Fèlix Africà, al que avui en dia seria el barri de la Vila Olímpica, hauria estat abusant de nens que feien d'escolans durant els anys 70. Entre les víctimes també hi hauria nenes que anaven a la parròquia per preparar-se per ser monges.

Els abusos s'haurien comès, entre altres llocs, en un pis que el rector tenia al mateix barri i on portava els menors per agredir-los sexualment i oferir-los a altres capellans i seminaristes. El cas l'hauria confirmat el vicari d'aleshores, Pere Muñoz, poc abans de morir a Cartagena, on estava retirat. I s'ha fet públic gràcies a una de les víctimes de José Mariné Jorba, Aurelio Álvarez, un antic escolà que l'any passat va denunciar Mariné Jorba davant l'arquebisbat.

Un any després de la seva denúncia, l'arquebisbat de Barcelona li ha confirmat que tenien constància dels abusos i que hi hauria més víctimes. L'arquebisbat ha declinat fer declaracions i assegura que en els pròxims dies farà un comunicat per aclarir els fets.

Mariné Jorba, que va morir el 2010, tenia un pis al barri on portava menors a qui agredia sexualment i oferia a altres adults, segons la investigació

 

Maribé Jorba no va abusar d'Álvarez en aquest pis i la víctima no en sabia l'existència. Ho va descobrir arran de la resposta que va rebre de l'arquebisbat per la seva denúncia contra el capellà per abusos sexuals comesos en altres llocs.

Després de la mort del pare Pere Muñoz, que sí que coneixia l'existència del pis i l'hauria encobert, l'arquebisbat va respondre a Álvarez sobre la investigació que estava duent a terme el Tribunal Eclesiàstic. Li van dir que havien acreditat "el silenci de Pere Muñoz davant els fets ocorreguts" i li havien imposat "el remei penal de repressió, acompanyat de penitència", consistent a demanar-li perdó per escrit a ell mateix i a la resta de víctimes. Álvarez mai va ser víctima de Muñoz --sinó de Mariné Jorba--i, per tant, va insistir a saber de què li estaven parlant.

Va ser llavors quan l'arquebisbat li va revelar l'existència del pis on Mariné Jorba, amb el coneixement del pare Pere Muñoz, portava nens i nenes del barri per abusar-ne sexualment.

Mariné Jorba, que va morir el 2010, va gestionar la parròquia --situada al districte de Sant Martí-- durant tres dècades, fins al 1990. Abans també havia estat capellà a Santa Coloma de Gramenet.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsAgressió sexualEsglésia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut