Síria

Denuncien que milícies proturques han executat polítics i civils al Kurdistan sirià

Trump adverteix que imposarà "poderoses sancions" contra Turquia després que s'hagi fet efectiva la incursió turca a la frontera amb Síria

RedaccióActualitzat

Les imatges que arriben des del Kurdistan sirià mostren execucions de milicians kurds a mans de rebels islamistes a sou d'Erdogan. Periodistes i associacions de drets humans denuncien execucions sumàries també de civils al nord de Síria, a la ciutat fronterera de Tell Abyad. Assenyalen grups rebels sirians, antics integrants de l'ISIS, i que compten amb el suport de Turquia com a autors d'aquestes matances.

Des que dimecres el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar una ofensiva militar al nord-est de Síria, en territori kurd, milers de civils han fugit de la zona. Aquest diumenge, l'exèrcit turc ha pres el centre de la ciutat síria de Tal Abiad, situat a la frontera, al costat del municipi turc d'Akçakale.

 

 

En aquest vídeo, amb imatges molt impactants, es mostraria l'execució en directe de membres de les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) que fugien en cotxe de la zona dels bombardejos. Un control dels NSA (un grup armat proturc) els hauria fet sortir dels vehicles i executat allà mateix, a peu de la carretera:

 

En un altre vídeo, es mostren els segons previs a una altra execució d'un membre del SDF que intentava escapar de l'emboscada. Pel seu vehicle, un 4x4 blindat, tot apunta que es tractaria d'un dels comandaments de les Forces Democràtiques Sirianes. L'estat del vehicle, completament foradat per les bales, mostra la contundència amb què actuen els grups armats que donen suport a les forces armades turques:

 

 

Una de les primeres persones executades en una d'aquests emboscades dels grups proturcs és Hevrin Khakaf, de 35 anys, secretària general del partit kurd Futur de Síria i una de les figures polítiques més destacades del Kurdistan. El cotxe d'Hevrin Khakaf ha estat tirotejat quan circulava per una carretera propera a la ciutat kurda de Tal Abiad.

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, els milicians aliats de Turquia han aturat el vehicle i han disparat contra ella i el seu xofer. També s'han difós videos de gravacions amb telèfon mòbil on es veu com la treuen del cotxe i, després d'executar-la, maltracten el cadàver.

 

 

Un bombardeig turc hauria colpejat prop de Qamishli un comboi amb civils

 


Al menys onze civils han mort, entre els quals un periodista kurd, en un bombardeig d'avions de l'exèrcit turc, contra un comboi de vehicles prop de la ciutat frontarera de Ras al Ain.

Europa comença a reaccionar a la virulència amb què Turquia ha iniciat l'ofensiva militar al nord-est de Síria anunciada dimecres pel president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Dissabte, Alemanya, els Països Baixos i França van anunciar la suspensió immediata de les exportacions de material armamentístic a Turquia "susceptible de ser utilitzat en el marc de l'ofensiva a Síria".

A més, s'espera que en el Consell d'Exteriors de la Unió Europea, que es reuneix aquest dilluns a Luxemburg, es coordini una postura comuna dels socis europeus sobre les possibles sancions a Turquia per l'ofensiva contra els kurds.

Fugida desesperada de civils

Es calcula que des que van començar els bombardejos turcs i l'avenç de l'exèrcit d'Erdogan al kurdistan, prop de 200.000 civils han abandonat les seves cases a les principals poblacions kurdes per anar a un lloc més segur. Aquest èxode podria arribar els pròxims dies al mig milió de persones.

Una fugida desesperada cap a no se sap ben bé on, mentre reclamen que el món aturi l'ofensiva militar d'Erdogan. Aquesta dona explica que ha deixat el seu marit a Kobane i ha fugit amb la seva filla amb l'esperança de salvar-la dels bombardejos. Però la nena, malauradament, ha mort durant la fugida. Reclama a crits l'ajuda "del mon lliure" i dels que "parlen d'humanitat i valors":

 


Situació difícil als camps de refugiats

Segons algunes fonts, les bombes turques haurien començat a caure molt a prop del camp de refugiats d'Ain Issa que acull més de 14.000 persones:

 

 

Trump adverteix que imposarà "fortes sancions" contra Turquia

El president d'Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que imposarà "fortes sancions" contra Turquia, després que s'hagi fet efectiva la incursió turca a la frontera amb Síria un cop retirades les tropes nordamericanes.

"Estic negociant amb (el senador republicà) Lindsey Graham i molts membres del congrés, inclosos demòcrates, sobre la imposició de fortes sancions a Turquia. El tresor està llest... Hi ha un gran consens sobre això" ha dit el mandatari a twitter:

ARXIVAT A:
KurdistanTurquiaSíria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut