Israel

Denuncien que Israel condiciona l'assistència mèdica als palestins a l'obtenció d'informació

El servei secret israelià, el Shin Bet, podria estar coaccionant malalts palestins de Gaza per tal d'aconseguir informació sobre la situació a la franja. Ho denuncia el grup humanitari Metges pels Drets Humans, que assegura que els serveis secrets condicionen l'assistència sanitària als malalts a la seva col·laboració. Segons aquesta organització, 32 pacients haurien estat víctimes d'aquestes coaccions.

Actualitzat

L'informe de l'ONG israeliana Metges pels Drets Humans documenta, al llarg de les seves 83 pàgines, 32 casos de palestins, alguns dels quals amb malalties terminals, a qui les autoritats israelianes han denegat la sortida de Gaza. La raó: se'ls demanava informació prèvia sobre les milícies de la franja, és a dir, havien d'acceptar ser delators.

Segons aquesta ONG, Israel va aprovar un 90% de les peticions de sortida de malalts de Gaza durant el primer semestre del 2007, abans que Hamas aconseguís el control de la franja. Els primers tres mesos d'aquest any el percentatge ha baixat fins al 65%. I això que no seria pas Israel qui es faria càrrec dels malalts. Diverses ONG i governs estrangers fan donacions perquè puguin ser atesos a Israel, a Cisjordània, a Jordània o a Egipte. 

El govern israelià ha titllat l'informe de ridícul, però a l'ONG Metges pels Drets Humans, integrada per més de 1.000 israelians, se la coneix per 20 anys de feina en favor de la despolitització de l'atenció mèdica.

Anar al contingut