Denuncien "negligències i interessos polítics" en l'accident de l'Alvia a Santiago

TV3 és primera televisió que emet el documental "Frankenstein 04155", sobre l'accident del tren Alvia a Galícia

Begonya GrijelmoActualitzat

El tren Alvia que va descarrilar a Santiago de Compostel·la, ara fa 5 anys i mig, i que va causar 81 víctimes mortals era un híbrid entre els trens d'alta velocitat i els convencionals, per això l'anomenaven "el Frankenstein".

D'aquell accident -encara pendent de judici- se'n va responsabilitzar el maquinista per excés de velocitat.

El programa "Sense ficció" recupera un documental del director gallec Aitor Rei en què es parla d'una cadena d'errors, i amb el maquinista com a última peça d'aquesta cadena.

 

"Frankenstein-04155" és un documental que fa anys que el director i les víctimes lluiten perquè es vegi, i que es basa en informes propis de Renfe i d'Adif, i en correus interns filtrats per treballadors.

Un document inèdit que, per primera vegada, aposta per difondre una televisió. Un retrat de l'origen i les causes de l'accident que ha estat vetat fins i tot a la comissió parlamentària que investiga els fets.

Aitor Rei defensa que es tracta d'un documental que "va dirigit al cervell de l'espectador, no la les vísceres" i que la gent arriba a conclusions per ella mateixa:

"És un documental d'investigació, que demostra i mostra com es va forjar, els errors, les negligències, els nyaps, els interessos polítics per inaugurar aquesta via, els interessos econòmics, comercials..."

El visionat canvia la percepció d'un accident que des d'un primer moment assenyalava el maquinista com a culpable.
 

 

El documental detalla una cadena de despropòsits que cap polític ha volgut replicar: la desconnexió d'un sistema de frenada automàtica, la construcció d'un comboi no homologat que pesava massa i un informe del cap dels maquinistes que ja advertia del perill i que va ser ignorat.

Aitor Rei en treu aquesta conclusió:

"Tot passa i tot s'oblida, aquest és el mecanisme que tenen ells, que tot passa i tot s'oblida. El que passa és que els familiars i la gent que va perdre als seus fills, a les seves mares, als seus pares, doncs clar, evidentment, no s'oblida."

La pel·lícula també mostra altres veritats incòmodes: el tracte que s'ha donat a les víctimes o que la investigació oficial estava liderada pels mateixos investigats.
 

 

Jesús Domínguez, ferit en l'accident i portaveu de l'Associació de Víctimes de l'Alvia, n'és testimoni:

"Vam anar a Europa i Brussel·les ens va donar la raó i ens va dir que s'havia de repetir la investigació."

De fet, els dubtes que planteja el documental han arribat a la Comissió Europea, on justament la setmana passada va obrir un expedient sancionador a Espanya per no complir la normativa europea en seguretat ferroviària.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut