Hissada de la bandera xinesa a Taiwan amb motiu del Dia Nacional de la Xina, l'1 d'octubre
Hissada de la bandera xinesa a Taiwan amb motiu del Dia Nacional de la Xina, l'1 d'octubre (Reuters/Ann Wang)
Barcelona

Denuncien l'existència de comissaries il·legals xineses arreu del món, tres a Catalunya

El govern dels Països Baixos dona credibilitat a l'informe de l'ONG Safeguard Defenders i investiga dues oficines al seu territori

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

Una investigació de l'ONG internacional Safeguard Defenders, amb seu a Madrid, conclou que la Xina tindria desplegada una xarxa amb, com a mínim, 54 comissaries parapolicials il·legals a tot el món, majoritàriament a Europa, i tres de les quals a Catalunya. Concretament, dues a Barcelona i una altra a Manresa.

Servirien per forçar dissidents xinesos residents a l'estranger a tornar a Pequín, perquè passin a estar en mans del règim.

Segons l'ONG, oficines policials locals de la Xina tenen contacte amb les diferents oficines parapolicials repartides pel món.

El govern de Xi Jinping nega l'existència de comissaries il·legals i assegura que els anomenats "centres de serveis policials a l'estranger" serveixen als xinesos per fer tràmits, i a la policia per combatre el cibercrim xinès instal·lat a l'estranger.

De fet, l'ONG assegura que el govern de Pequín admet haver deportat en poc més d'un any 230.000 presumptes fugitius xinesos, una pràctica il·legal al marge de la justícia internacional.

"Aquest tipus d'operacions, es tracti d'un criminal o no, són il·legals per a tothom", ha apuntat Laura Harth, de Safeguards Defenders.

Peter Dahlin, màxim responsable de l'organització, ha explicat a TV3 que el gruix de la informació l'han aconseguit de pàgines web públiques, en què les mateixes oficines policials locals xineses publiquen detalls d'aquestes oficines parapolicials internacionals.


Espanya, on s'han detectat més comissaries il·legals

Les oficines investigades per l'ONG estan repartides per tots els continents, en forma de restaurants, botigues o seus associatives.

Espanya, amb un total de nou centres il·legals, és el país del món on l'ONG n'ha detectat més.

Pels activistes, és un senyal de falta de control envers la Xina, accentuat al sud d'Europa, com argumenta Laura Harth:

"No han estat prou atents a aquest tipus d'interferències i operacions a càrrec del Partit Comunista xinès. Altres països ho controlen més."

Europa és, amb diferència, el continent on també n'hi hauria més. També se n'han detectat a Nova York, Toronto, Sao Paulo, Buenos Aires o Tòquio.

Banderes a l'edifici on va tenir lloc el Congrés del Partit Comunista, el cap de setmana passat
Banderes a l'edifici on va tenir lloc el Congrés del Partit Comunista, el cap de setmana passat (EFE/Wu Hao )

Les autoritats xineses asseguren que aquestes oficines estan destinades a ajudar els ciutadans xinesos en tasques administratives, com ara la renovació del carnet de conduir, i que es van potenciar arran de la covid.  

Per ara, el Ministeri de l'Interior espanyol no dona credibilitat a la investigació.

Altres governs, com els dels Països Baixos --on s'investiga l'existència de dues oficines-- o el Canadà, sí, i altres països, com els Estats Units o Alemanya, fa temps que investiguen les operacions de repressió xinesa més enllà de les seves fronteres.

 

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut