L'ONG acusa la Universitat de Girona d'haver deixat la gallina lligada i desatesa (FAADA)
Girona

Denuncien la UdG per "maltractar greument" la gallina que van trobar uns militars

El grup animalista FAADA assegura que l'animal trobat a Sant Climent Sescebes va estar lligat del cap i les potes diversos dies, sense menjar ni aigua

Redacció/ACNActualitzat

El cas de la gallina localitzada en zona militar a Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà, té un nou capítol. L'associació animalista FAADA ha denunciat la Universitat de Girona (UdG) per "maltractar greument" l'animal, que es feia servir com a "esquer viu" en una investigació de l'àliga cuabarrada.

L'organització ha destacat, en un comunicat, que la fauna que fa servir com a esquer viu ha d'estar en "bon estat sanitari i de salut" i no pot "ser mutilat ni patir cap lesió física".

FAADA diu que té testimonis i proves que la gallina "va estar lligada durant diversos dies pel cap i les potes, sense menjar ni aigua" i estava "desplomada i immobilitzada" al costat de dues càmeres de fototrampeig.

Per això reclamen sancions i que es revoqui l'autorització per a l'estudi científic que va fer servir l'animal.

 

S'ha vulnerat la normativa de protecció animal, segons l'ONG

Els fets van passar el 5 d'octubre. Quan els militars van localitzar l'animal van alertar els Mossos d'Esquadra, que es van desplaçar fins al lloc. També hi va arribar un biòleg, que va explicar que la presència de la gallina, una càmera i un sensor de moviment formaven part d'una investigació científica autoritzada.

Els Mossos van comissar la gallina i els aparells i van anar amb el biòleg fins a la comissaria de la Jonquera, on van prendre declaració a l'investigador.

Els Mossos van instruir diligències informatives per al jutjat.

"Des de FAADA hem comprovat que la Universitat de Girona està fent un estudi de fauna a la zona de l'Alt Empordà amb el qual pretén capturar un exemplar d'àliga cuabarrada amb la finalitat de col·locar-li un transmissor que evidenciï quin és el seu territori i avaluar possibles impactes en l'espècie", exposa l'ONG.

FAADA afegeix que això demostra que la gallina s'utilitzava com a "esquer viu".

El grup animalista considera que hi ha hagut un "vulneració patent" de la normativa sobre protecció animal de la Generalitat i, en concret, de la llei de protecció dels animals i de l'experimentació amb animals:

"En definitiva, el patiment infligit a aquesta gallina és constitutiu de diverses infraccions administratives greus, o fins i tot molt greus, si arriba a determinar-se que el tracte que va rebre la gallina en qüestió va produir conseqüències molt greus per a la seva salut."

FAADA ha demanat al responsable de l'estudi que demostri si la gallina va rebre assistència veterinària després de la troballa (els Mossos la van retornar al biòleg després de prendre-li declaració) i que concreti quants animals més "han patit la mateixa sort".

Finalment, FAADA elogia l'actuació "impecable" dels militars per haver denunciat la situació i critica la "total falta de sensibilitat" dels mitjans de comunicació a l'hora d'informar de la notícia: "Van obviar completament el maltractament evident patit per l'animal."

La Universitat de Girona diu en un comunicat que tenia les autoritzacions per fer aquesta recerca i que les condicions de benestar animal de la gallina eren les que s'exigien. Que l'animal tenia aigua i que se la subjectava amb un arnès perquè es pogués moure.

ARXIVAT A:
Maltractament animalExèrcit espanyol
Anar al contingut