Vilanova i la Geltrú

Denuncien la presència d'amiant en les antigues fàbriques de Vilanova i la Geltrú

El sindicat CCOO alerta que les peces d'uralita s'estan retirant sense cap mesura de seguretat, ni per als treballadors ni per a l'entorn

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat que les obres del futur parc comercial del polígon Masia d'en Barreres de Vilanova i la Geltrú no compleixen amb les mesures de seguretat per retirar correctament l'amiant de la zona.

L'agrupació sindical ha advertit que les naus industrials que s'estan enderrocant compten amb nombrosos elements fets amb fibrociment repartits en 1.000 metres quadrats de plaques d'uralita i 200 metres quadrats de residus escampats pel terra.

En les últimes hores, apunta el sindicat, s'han eludit les normes de protecció necessàries per evitar l'efecte de l'emissió de partícules nocives. Per aquest motiu, CCOO insta l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Inspecció de Treball i el Departament de Medi Ambient a intervenir-hi.

 

Hi ha 1.000 metres quadrats de plaques i 200 metres quadrats d'elements per terra (ACN)


L'associació sindical destaca la "gravetat" de manipular i destruir aquest tipus de materials sense la protecció adequada, però evita atribuir-ho al desconeixement de la constructora o a una actitud negligent.

El responsable de CCOO al Garraf, Albert Rodríguez, apunta també la necessitat de protegir la zona:

 

"Entenem que l'empresa autoritzada proporciona als seus treballadors els equips de protecció individual adequats, però també cal protegir la zona perquè les partícules no s'escampin a l'aire i puguin arribar a la gent que passeja per allà, en un espai per on també pastura un ramat d'ovelles."

 

Per evitar que es repeteixi l'exposició de partícules, el sindicat reclama que les administracions instin l'empresa responsable de les obres a retirar aquests elements "en condicions salubres" i fer una campanya de divulgació i sensibilització sobre els riscos d'inhalar fibres procedents de l'amiant.

 

CCOO insta les administracions a intervenir per evitar l'emissió de partícules nocives (ACN)

 

Al mateix temps, CCOO també demana fer un estudi de la situació del fibrociment a Vilanova i declarar el municipi com a ciutat lliure d'amiant. El sindicat exigeix "un compromís d'actuació amb celeritat", sigui quin sigui el govern resultant de les eleccions del 26M.

 

Un problema habitual

A Vilanova i la Geltrú hi ha set empreses que figuren al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), a més d'altres petits negocis particulars. És habitual que elements amb amiant acabin abocats en camins.

Els treballadors encarregats de la recollida de residus urbans denuncien que han de recollir-los i dur-los a la deixalleria sense les mesures de protecció necessàries.

El secretari de Salut Laboral i Sostenibilitat de CCOO al Garraf, Carles Périz, indica que han pres mesures legals:

 

"Tenim un problema denunciat a Inspecció de Treball perquè els treballadors que retiren els residus no sempre porten les proteccions adequades."

 

El secretari de Salut Laboral i Sostenibilitat de CCOO al Garraf, Carles Périz


Segons l'Ajuntament de Vilanova, quan es detecten elements amb amiant a la via pública es truca a una empresa especialitzada perquè els retiri. En cas que algun ciutadà vulgui deixar algun residu amb amiant el pot portar a la deixalleria embolcallat amb plàstic.

ARXIVAT A:
AmiantSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut