Vilafranca del Penedès

Denuncien 21 abocadors incontrolats al Penedès on hi va a parar la runa de les obres de l'AVE i el metro

Les obres en les grans infraestructures que es construeixen a Barcelona i la seva rodalia tornen a ser el centre d'una nova polèmica. Els alcaldes de l'Alt Penedès denuncien que la runa de les obres de l'AVE, de l'aeroport del Prat i de la línia 9 del Metro va a parar a abocadors incontrolats de la zona i reclamen a la Generalitat que ho aturi. En aquest sentit, els Agents Rurals han tramitat 21 denúncies i ja han clausurat quatre abocadors que havien detectat a Gelida, Subirats i el Pla del Penedès. En aquests casos, l'empresa que hi abocava la runa no havia demanat permisos a l'Agència Catalana de l'Aigua ni al Departament de Medi Ambient.

Actualitzat

De moment, els Agents Rurals ja han tancat quatre grans espais de l'Alt Penedès on s'abocaven il·legalment la runa generada, principalment, per les obres de les grans infraestructures que es duen a terme a l'àrea metropolitana de Barcelona, com l'AVE, la nova terminal de l'aeroport del Prat o la línia 9 del Metro. També han començat a tramitar 21 denúncies en el mateix sentit.

Aquesta mesura arriba després que els agents van detectar el 2007 un fort increment d'abocaments de terres sense autorització a Gelida, Subirats i al Pla del Penedès. Les inspeccions van constatar que la majoria d'aquests abocaments eren il·legals, ja que les empreses responsables no havien sol·licitat la corresponent autorització administrativa al Departament de Medi Ambient ni a l'Agència Catalana de l'Aigua.

En alguns casos els propietaris dels terrenys sí que tenien un permís municipal perquè fossin utilitzats com abocador, però aquest permís és insuficient en funció de les terres que es volen abocar i quan l'activitat es porta a terme en una zona forestal o en un terreny de domini hidràulic. Els Agents Rurals, a més, van detectar altres irregularitats, com el fet que entre la runa s'abocaven altres residus, no perillosos, i que el propietari de les terres cobrava per permetre els abocaments.

L'alcalde de Subirats, Antoni Soler, ha denunciat que fa més d'un any que hi ha un trànsit de camions constant. A més, ha augurat que l'aportació de runa de les obres de l'AVE, el metro i l'aeroport empitjorarà la qualitat de les terres de conreu i reclama que tots els alcaldes de la comarca es posin d'acord per tancar tots els abocadors incontrolats.

Anar al contingut