Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Denuncia abusos sexuals a través dels seus quadres: "Si no ho expliques, no ha passat"

Marina Guiu va ser víctima d'abusos quan tenia 9 i 10 anys. Ara en té 32 i ha trencat el silenci i, per fer-ho, ha utilitzat la veu, però també l'art

Mireia Prats i Riera / Anna Bonet MartínezActualitzat
TEMA:
Agressió sexual

"Era amic dels meus pares, entrava a casa com si res i abusava de mi." La il·lustradora Marina Guiu trenca el silenci dels abusos sexuals que va patir quan era petita, i ho fa pintant: 

"Pintant no he recordat coses noves, però sí que han anat augmentat el fàstic i la ràbia, i crec que és això el que ha fet que jo digués, va, fins aquí!"

La Marina va ser víctima d'abusos sexuals des dels 9 als 10 anys. I ara que en té 32, ha decidit anar a la policia i denunciar el seu abusador:

"Un home del poble, molt amic de la família, molt carismàtic, i sempre envoltat de nens."

El dia que va posar la denúncia, ella ja sabia que el delicte havia prescrit, però la seva advocada li va recomanar fer-ho perquè el seu cas quedi registrat en les fitxes policials.


"Si no ho expliques, no ha passat"

La gran majoria de nens i nenes que pateixen abusos sexuals no ho expliquen fins que són adults. Molts d'ells ho fan quan denunciar-ho ja no té cap efecte jurídic perquè el delicte ha prescrit.

La llei de protecció al menor només afecta els delictes que es cometin a partir d'ara, però no als anteriors. Amb tot, ella ha trencat el silenci i per fer-ho ha utilitzat la veu, però també l'art.

La Marina es pinta a ella mateixa i la nena que era per denunciar que els abusos sexuals en la infància existeixen i deixen vides estroncades. Utilitza els colors vermell i negre per il·lustrar l'erupció que li ha suposat trencar el silenci que ella mateixa s'havia imposat durant tants anys.

"Per mi era una forma de trencar un tabú que jo mateixa m'havia imposat, perquè fa por, perquè fa vergonya... El fet de tenir-ho amagat és com tenir un foc aquí a dins, que et crema a tu. Quan ho vaig anar a denunciar tenia la sensació de vomitar tota aquesta lava que tenia a dins."

1 de cada 5 nens i nenes pateix abús sexual infantil abans dels 17 anys. D'aquests, un 60% mai rebrà cap tipus d'ajuda i el 90% no dirà res fins l'edat adulta.

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut