Dennis esdevé una de les borrasques més profundes mai registrades amb una pressió central de 920 hPa

Alberto AlcántaraActualitzat

La borrasca Dennis continua complint els pronòstics i ha esdevingut una de les pertorbacions més profundes mai registrades al nord de l'Atlàntic. La pressió atmosfèrica en el seu centre ha baixat fins als 920 hPa segons l'anàlisi del Centre de Predicció Oceànica del Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units (NWS).

 

El Dennis ha arribat a aquest punt en un procès de profundització molt accelerat, que ens ha fet parlar de ciclogènesi explosiva.

Pressió gairebé rècord

Aquest valor tan baix de la pressió atmosfèrica, directament relacionat amb els vents huracanats que provoca la borrasca, ens posa davant d'un episodi excepcional, que quedaria darrere de la històrica borrasca Braer, que va baixar fins als 913 hPa de pressió entre el 10 i l'11 de gener del 1993.

Com a exemple del que implica aquesta pertorbació, s'han registrat cops de vent de fins a 173 km/h a Islàndia, o gairebé 150 km/h al Regne Unit.

 

Una conseqüència relacionada és l'onatge: entre Islàndia i el Regne Unit s'han estimat onades significants de 17 -19 metres d'alçada. Les puntes individuals són molt superiors.

 

La pluja és una altra amenaça: algunes zones del Regne Unit, com ara el sud de Gal·les, estan en alerta vermella per possibles inundacions. En alguns indrets ja s'han registrat quantitats equivalents a les que cauen en mig mes. Els màxims, segons el servei meteorològic britànic (MetOffice) arribaven als 142 mm al Parc Nacional Brecon Beacons.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut