Partícula marina que porta un bacteri, en blau (Mireia Mestre-CSIC)
Partícula marina que porta un bacteri, en blau (Mireia Mestre-CSIC)

Demostren per què l'oceà profund té els mateixos microorganismes que la superfície

Investigadors catalans expliquen que el flux de partícules produeix aquesta connexió vital al llarg de quatre mil metres

Xavier DuranActualitzat

A quatre mil metres de profunditat, els oceans tenen poca vida. Però els microorganismes que hi viuen són els mateixos que es poden trobar a la superfície. Això significa que hi ha una connexió vital entre aquestes dues regions tan separades i tan diferents.

Per primer cop, s'ha demostrat que aquesta connexió es produeix a través de partícules que transporten material des de la superfície i fins a l'oceà profund. Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC), encapçalats per Mireia Mestre, publiquen els resultats a la revista "Proceedings of the National Academy of Science" (PNAS). En l'estudi hi ha participat també Carlos Duarte, de la Universitat Rei Abdullah (Aràbia Saudita) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Universitat de les Illes Balears-CSIC).

El mecanisme és l'anomenada pluja de partícules, que transporta material cap a l'oceà profund. A més, influeix en el clima de la Terra, perquè segresta el carboni en el fons de l'oceà i impedeix que torni a l'atmosfera.

Per posar a prova la hipòtesi, els investigadors han aprofitat mostres preses durant l'Expedició de circumnavegació Malaspina 2010. Es tracta d'un projecte dirigit pel CSIC que integra més de 400 científics de tot el món. A bord del vaixell Hespèrides, els investigadors van recollir prop de 200.000 mostres d'aigua, plàncton, partícules atmosfèriques i gasos. La recollida es pot veure en aquesta foto de Joan Costa-CSIC.

 

Les mostres analitzades corresponen a vuit punts dels oceans Índic, Pacífic i Atlàntic. Segons Mireia Mestre, "la clau ha estat prendre mostres per analitzar la diversitat de microorganismes lliures i dels adherits a partícules a la columna d'aigua i repetir-ho en diverses profunditats".

Les anàlisis s'han fet amb tècniques de seqüenciació massiva d'ADN i eines bioinformàtiques. Així s'han pogut determinar les comunitats microbianes marines presents en partícules de diferents mides i en diferents profunditats. I ha permès deduir que són les partícules les que porten microorganismes de la superfície fins a l'oceà profund.

Ara que el paper de la microflora i microfauna intestinal està de plena actualitat, Mireia Mestre ha fet un símil per descriure la importància del seu treball:

"De la mateixa manera que el microbioma humà és important per conèixer els processos metabòlics i la salut de les persones, conèixer el microbioma del planeta és igualment important,  ja que determina la vida a la Terra".
 

ARXIVAT A:
CiènciaEcologia
Anar al contingut