Demanen vacunar com a prioritaris els sensesostre, un col·lectiu fora del sistema

Les entitats socials consideren que són un col·lectiu molt vulnerable i demanen aprofitar les seves instal·lacions per vacunar-los

Actualitzat

El pla de vacunació de la Generalitat no inclou les persones sense sostre com a col·lectiu prioritari tot i la seva vulnerabilitat. Les entitats socials que treballen amb aquestes persones ja fa temps que demanen que se'ls consideri un col·lectiu vulnerable dins del pla de vacunació de la Covid-19. Ara proposen que s'aprofitin les seves instal·lacions, com una de les maneres més senzilles i efectives de vacunar aquesta part de la població que no té cap domicili fix.

Segons una d'aquestes entitats, la Fundació Arrels, que fa un cens periòdic, hi ha més de 4.700 persones sense llar a Barcelona i 1.239 dormen al carrer. El gener passat, en un informe, aquesta entitat ja va alertar de la necessitat de fer cribratges i d'incloure aquesta població en el pla de vacunació. Daniel Roca, metge col·laborador de l'entitat, assegurava que "les persones sense llar s'haurien de considerar un grup de risc prioritari per ser vacunat", perquè tenen una salut més vulnerable.

"Per moltes raons: solen ser persones amb problemes d'immunitat, amb una mala nutrició, amb més malalties cròniques, amb patologies respiratòries, amb incidència de problemes d'alcoholisme o addiccions…"

A més, la crisi generada per la pandèmia ha deixat persones que no pensaven trobar-se mai en aquesta situació i que, fins i tot amb feina, no tenen lloc on viure.

 

Un dels llocs que proposen les entitats per accedir a aquestes persones són els menjadors socials. Per exemple, al de la parròquia de Santa Anna de Barcelona, hi venen cada dia a dinar més de cent persones que no tenen llar. Aquest àpat calent és una de les poques raons que troben molts dels que viuen al carrer per travessar una porta i entrar al sistema.

Vacunar-los allà on siguin

Els responsables d'aquests serveis, com Peio Sánchez, rector de parròquia, el que veuen és que aquests punts de contacte s'ha d'aprofitar perquè la vacuna arribi aquest col·lectiu de persones sovint molt difícils de localitzar.

"És una població si té la Covid ni se n'assabenta... i per un altre costat és una població de difícil localització... ja sigui perquè no tenen targeta sanitària, adreça de mail o telèfon mòbil... i tot això dificulta el seguiment d'aquestes persones."

Per això, "reivindiquem la necessitat de fer les vacunacions als mateixos llocs on ells venen", diu Sánchez.

Als menjadors socials és un dels llocs on es pot contactar amb aquest col·lectiu (CCMA) (CCMA)

En cas que no vagin als serveis de les entitats socials, proposen anar a vacunar-los allà on viuen, és a dir, al carrer. I amb la vacuna de Janssen, d'una sola dosi, ja que, segons explica Laia Pérez Martínez, infermera de la Fundació Arrels:

"Si són dues dosis, trobar al mateix lloc la persona que vas vacunar fa 10 o 12 setmanes és molt difícil, és complicat."

Asseguren que si poden vacunar aquestes persones, les mateixes entitats s'encarregarien de passar el registre a Sanitat.

 

Dret a la targeta sanitària

Moltes d'aquestes persones viuen tant al marge del sistema que ni han sentit a parlar mai de la targeta sanitària a què tenen dret.

Aquí també s'aprofita per informar-los, com explica Xavier de las Cuevas, un dels tres metges voluntaris que els ofereixen servei sanitari un cop per setmana la mateixa parròquia aprofitant l'hora de dinar:

"És explicar-los de tu a tu les coses com són perquè la informació que tenen pot ser distorsionada, i voluntàriament que ells decideixin què els sembla més correcte."

 

 

ARXIVAT A:
PobresaCovid-19VacunesSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut