Demanen reobrir el cas d'Helena Jubany, trobada morta fa 19 anys, abans que prescrigui
Helena Jubany

Demanen reobrir el cas d'Helena Jubany, trobada morta fa 19 anys, abans que prescrigui

La família de la víctima i veïns de Sabadell han fet un manifest i han obert una web per recollir proves

Actualitzat

L'entorn i la família de la jove bibliotecària Helena Jubany, que va aparèixer morta a Sabadell el 2001, demanen que es reobri el cas perquè es pugui fer justícia.

El cas prescriu aviat: el 2021 per als sospitosos que no van ser investigats, i el 2025 per a Santi Laiglesia, parella de la també difunta Montse Careta, que va ser acusada i va entrar en presó preventiva. Laiglesia va ser investigat, però no l'han jutjat mai.

La història d'Helena Jubany va protagonitzar un dels darrers capítols de "Crims", el programa de TV3. L'impacte en l'esfera pública va ser considerable.


Un manifest per recollir proves

La família de la víctima i veïns de Sabadell han fet un manifest i han obert una web per recollir proves. Tothom qui tingui qualsevol informació rellevant per a la investigació pot publicar-la sense haver de revelar la seva identitat.

"Des de la família hem fet una crida perquè qualsevol persona que tingui algun element rellevant per aportar, que es posi en contacte amb nosaltres a través del web que hem creat."

 

L'equip d'investigació que s'ha posat al capdavant del cas des de fa un any demana a la ciutadania que comparteixin a la web qualsevol cosa que sàpiguen sobre el cas perquè ressalten que una nova declaració, un detall, una dada o un record, poden ser útils per reobrir el cas.

El text assenyala hi ha prou indicis per pensar que es tracta d'un assassinat masclista comès per persones de la ciutat. Alhora, apunta que el fet que l'Helena no fos de Sabadell va fomentar una certa despreocupació per part de la ciutat.


Investigació del cas

La investigació sobre Helena Jubany està plena de contradiccions i interrogants per resoldre.

La germana de Montserrat Careta, l'única imputada que va entrar en presó preventiva, i que es va suïcidar, fa anys que demana que parlin els veïns de Sabadell, membres de la Unió Excursionista de Sabadell.

El fiscal, la família Jubany i la germana de Careta també fa anys que demanen realitzar les proves cal·ligràfiques a tres dels cinc imputats que no se les van fer en el seu dia. Volen determinar l'autoria dels anònims que va rebre Jubany mesos abans de ser assassinada.

Les proves cal·ligràfiques van determinar que Montse Careta era autora d'un dels anònims i això la va portar a ingressar a la presó de manera preventiva. Però el cas no va arribar a judici i va quedar suspès el 2005.


Els fets

La matinada de l'1 al 2 de desembre del 2001, a Sabadell, apareix una noia de 27 anys morta. És Helena Jubany. El seu cos apareix en un pati interior, nu i ple de cremades. L'Helena va estar en captiveri 48 hores abans de ser trobada morta.

A l'edifici on es va trobar el cos de Jubany hi vivia Montse Careta, una mestra de 34 anys que coneixia l'Helena d'haver-hi coincidit a la Unió Excursionista de Sabadell.

La Policia Nacional la va detenir dos mesos després com a imputada en el crim. Juntament amb ella, el jutge també va imputar el seu company d'aleshores i una amiga. Cinc mesos després d'entrar al centre de Wad-Ras, i després de repetir mil cops que era innocent, Montse Careta es va suïcidar.

Les famílies de totes dues, víctima i acusada, sempre han defensat que la policia no va arribar fins al final de la investigació.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut