Concentració per demanar que es faci justícia en l'assassinat de la periodista maltesa que investigava casos de corrupció (Reuters)
Concentració per demanar que es faci justícia en l'assassinat de la periodista maltesa que investigava casos de corrupció (Reuters)

Demanen que es resolgui l'assassinat, fa mig any, de la periodista maltesa

Els fills de Daphne Caruana acusen el govern de Malta de no investigar el crim

Juli RodésActualitzat

Nombrosos actes, a Malta i a diverses capitals europees, han recordat aquest dilluns la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia, assassinada fa sis mesos.

El 16 d'octubre de 2017, Caruana va ser assassinada amb un cotxe bomba a l'exterior de casa seva. Investigava casos de corrupció.

 

Caruana, de 53 anys, feia molt de temps que investigava casos de corrupció i crim organitzat.

Recentment havia investigat els denominats Papers de Malta, que van revelar que aquest estat s'havia convertit en un paradís fiscal dins la Unió Europea.

Segons Caruana, que poc abans de morir havia denunciat amenaces de mort, el primer ministre maltès, Joseph Muscat, hauria participat en la trama d'evasió fiscal.

 

La instrucció del judici sobre la seva mort continua oberta i, al cap de mig any, les autoritats malteses asseguren que no coneixen el motiu del crim.

Fins i tot han ofert una recompensa d'un milió d'euros a qui n'aporti informació.

 

Ara per ara hi ha tres detinguts, cap dels quals seria l'ideòleg de l'atemptat contra Caruana.

Els tres homes, acusats pel jutge de fabricar i accionar la bomba i de pertinença a organització criminal, s'han declarat no culpables.

La plataforma #OccupyJustice, dirigida per un grup de dones, ha denunciat aquesta situació.

"Daphne Caruana Galizia va ser assassinada quan denunciava afers de corrupció xocants. Sis mesos més tard, encara no sabem qui va ordenar aquest assassinat i ningú no ha assumit cap responsabilitat política per aquest assassinat."

#OccupyJustice també ha denunciat que a Malta "l'estat de dret està en un nivell ridícul i perillós".

A la capital maltesa, La Valletta, centenars de persones han fet una vetlla silenciosa a la plaça del Gran Setge, davant del Palau de Justícia.

 

Abans s'havia fet una missa, durant la qual l'arquebisbe Charles Scicluna ha dit que, pel bé de la democràcia, cal que es faci justícia.

També s'han fet vetlles a diverses capitals com Brussel·les -davant la UE-, Washington, Berlín, Amsterdam i Londres, convocades, sobretot, per la Federació Internacional de Periodistes.

Des de Londres, a més, dos fills de Caruana han acusat el govern maltès de no tenir cap interès a resoldre el crim i de fer, únicament, "una campanya de relacions públiques" de cara a la resta del món.

"El que demanem no és que es faci justícia només amb aquest assassinat, sinó també amb els delictes sobre els quals la nostra mare va escriure."


Han mort la periodista, no la història

Les investigacions de Caruana, però, no han quedat interrompudes amb la seva mort.

 

Un grup de 45 periodistes de 18 mitjans d'informació d'arreu del món (entre els quals hi ha els diaris "Le Monde", "La Repubblica", "The Guardian" i "The New York Times") han estat treballant per completar-les.

El resultat serà publicat a la web "Forbidden Stories" (www.forbiddenstories.org).

Anar al contingut